Unessa aivot ”peseytyvät” puhtaiksi päivän rasituksista.
Tuija Helander
Ohjelmassa mukana olleen nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosolan mukaan läheskään kaikilla ei näin ole, vaan tutkimuksiin hakeutuu nyt moni sellainenkin, jonka pääasiallisena ongelmana ovat vääränlaiset elämäntavat. Nämä taas ovat seurausta yhteiskunnassa vallitsevasta elämäntyylistä.
– Hösötystä ja pösötystä, mesetystä ja tsättäämistä, tietotulvaa, luetteli Kosola esimerkkejä nykypäivästä.
Lista jatkuu: liian vähän unta, liian vähän liikuntaa, liian paljon kaikkea, mitä yritetään tehdä yhtä aikaa. Aivot eivät tällaista kestä.
Esimerkiksi yöunen määrä on laskenut 2000-luvulla selvästi. Kosolan mukaan uni on aivojen tärkeä ”pesuohjelma”. Lähtö uuteen aamuun ja päivän haasteisiin sujuu, kun aivot ovat yön aikana puhdistuneet.
Kun elämässä on liikaa hösötystä ja pösötystä, ajatukset sinkoilevat päässä kuin pingispallo ja keskittyminen kärsii.
Tuija Helander
Keskittymishäiriöstä eivät kärsi ainoastaan nuoret, vaan tämä on tuttu ilmiö monille työelämässä mukana oleville samoin kuin siitä jo pois jääneillekin.
Omatkin ajatukset harhailevat. Välillä niin, että ajan ihan konkreettisestikin harhaan. Olin toissaviikonloppuna menossa maajoukkueleirille Pajulahteen. Matkalla päätin, etten menekään tällä kertaa kahville Forssan Autokeitaalle, vaan erääseen pikkukahvilaan Citymarketin ja Prisman takana. Mieleen ei tullut, että Hämeenlinnan–Riihimäen-tielle käännytään jo paljon tätä ennen. Herkullisen korvapuustikaffeen siivittämänä kaasuttelin tyytyväisenä kohti Helsinkiä, kunnes yht’äkkiä tajusin että olen ajanut ohi! Karkkilasta pääsin onneksi kääntymään pohjoiseen, Vihtijärven, Hyvinkään ja Mäntsälän kautta Pajulahteen. Onneksi Suomi on pieni maa ja ylimääräistä matkaa tuli vain 30 kilometriä.
Viime aikoina ajatusten harhautuminen ja unohtelut ovat lisääntyneet niin, että jos olisin aktiivisesti työelämässä, tehokkuuslukuni olisi varmaan punaisella. Mikään asia ei enää suju suoraan. Jopa niinkin yksinkertainen asia kuin kahvinkeitto takkuaa: milloin unohtuu vesi, milloin pöönät, milloin napin painaminen. Onneksi lasikannua en sentään ole (pitkään aikaan) unohtanut. Eräänä aamuna mies totesi hämmästyneenä keittiöön tullessaan: ”Oho, sujuiko tänään kaikki kerralla?” kun kahvinkeitin rohisteli viimeisiä tippoja.
Nuorempana jonkin sortin multitasking eli usean asian tekeminen yhtä aikaa onnistui. Enää ei. Usein käy jopa niin, että olen menossa tekemään vain yhtä asiaa, mutta päädyn tekemään neljää muuta ja se varsinainen jää tekemättä. Samoja ongelmia näyttää olevan muillakin. Ikätoveri kertoi lähteneensä kauppaan hakemaan keittovihanneksia ja palanneensa kotiin kassi täynnä tavaraa, mutta ilman keittovihanneksia.
Onks kukaan nähny mun silmälaseja?
Tuija Helander
Monta minuuttia päivässä menee myös silmälasien, avainten tai kaukosäätimen hakemiseen tai sen tarkistamiseen tuliko ovi lukkoon ja onko kahvinkeitin pois päältä. Monesti käy niinkin, että etsin kännykkä kädessä kännykkää tai silmälasit päässä silmälaseja.
On helppo syyttää ikää tai hyljinnänestolääkkeitä, tai vaikkapa somea, ja varmasti niillä kaikilla onkin oma osuutensa. Olen myös pelännyt alkavaa muistisairautta. Tähän kohtaan mies muistaa aina ottaa esiin nuoruuden ystäväni tokaisun: Tuija, tommone sä olet ollu ain!
Tommone tai tämmöne, ehkä Kosolan puheista pitää kuitenkin ottaa vaari. Vähemmän hösötystä ja pösötystä, parempi huoli syömisistä ja nukkumisista. Liikkuminen kyllä sujuu.