Isäni veljessarjasta ovat nyt poissa kaikki viisi, viimeisimpänä siunattiin äskettäin haudan lepoon Erkki-setä 92-vuotiaana. Vielä vuosi sitten heistä oli kolme jäljellä, Erkin lisäksi Pekka ja Lasse. Isäni Pentti kuoli 2019 ja Jukka 2020. Molemmat siskot ovat vielä elossa, 94-vuotias Helvi hoitokodissa Säkylässä ja kummitätini Leena, joka täyttää juuri 80-vuotta.
Erkki-sedälle kaikenlainen, etenkin klapien kanssa puuhastelu omakotitalon pihalla oli mieluisaa. Se myös piti virkeänä ja toi elämään merkitystä. Kun on nuorena tottunut tekemään töitä, ei kokonaan ilman niitä osaa olla.
Tarja Helander
Ollessamme viemässä Erkkiä viimeiselle leposijalle Euran kirkkomaalle ympyrä sulkeutui lähes sananmukaisesti. Täällä, aivan hautausmaan vieressä Eurajoen rannalla isäni sisarusparvi varttui 1930-40-luvuilla. Kauas ei veljessarja elämänsä aikana ehtinyt, sillä kaikki viisi asuivat lähes koko elämänsä Eurassa ja Kauttualla. Nyt veljekset ovat palanneet juurilleen, lopulliseen leposijaansa kirkkomaan multiin.
Pekka-sedän kirjoittamissa muisteluissa ”Pollarin Emppu ja suttuherran poika” on elävää kuvausta veljesten touhuista. Urheilu oli isossa roolissa pikkupoikain elämässä tuolloin. Jokaisella kulmakunnalla oli oma urheiluseuransa, kirkon liepeillä asuvilla se oli Kirkon Vähä-Pojat (KV-P). Pahimmat kilpakumppanit löytyivät Sorkkisten Ponnistuksesta ja Kanervamäen Yrityksestä, joiden kanssa käytiin ”verisiä” seuraotteluita pääasiallisina tantereina lähitienoon hiekkatiet ja koulun piha-alue.
Urheilu oli kova sana Helanderin veljessarjan elämässä. Tässä Pekka (vas.), Jukka ja isäni Pentti Raikun ruotsalaisviestijoukkueessa 1957, jossa neljäntenä isän ja Jukan välissä Keijo Kivistö.
Tuija Helanderin albumi
Pekan selostusten mukaan KV-P:n toiminta oli varsin järjestelmällistä: ”Se oli esimerkillisesti hoidettu järjestö puheenjohtajaa, sihteeriä, rahastonhoitajaa ja johtokunnan jäseniä myöten. Jäsenluettelo pidettiin tarkasti ajan tasalla, jäsenmaksutkin kerättiin kuukausittain. Kuri oli kova ja jos jätti esimerkiksi jonkun kuukauden jäsenmaksun suorittamatta, niin siitä rangaistiin välittömästi.”
Rahaa Vähä-Pojat hankkivat järjestämällä koulun vintillä iltamia, joihin myytiin lippuja ja järjestettiin ohjelmaa omin voimin. Lipputuloilla ja jäsenmaksuilla hankittiin urheiluvälineitä. Niiden hankinta oli tuohon aikaan iso projekti: ”Euran kaupoista niitä ei saanut, joten ne piti hankkia Raumalta. Niinpä seuran teräväpää eli Torvisen Seppo ja velipoikani Erkki lähtivät välineostosmatkalle Raumalle – seuran varoilla tietenkin. Ensin kävellen Euran Pysäkille, sieltä junalla Raumalle ja illalla takaisin. Päivä siinä hupeni. Me nuoremmat olimme vähän nyreissämme kun emme päässeet mukaan, mutta isot pojat junttasivat asian kokouksessa näin – ja siihen meidän muiden oli tyytyminen.”
Maailma muuttuu ja urheilu sen mukana. Amatööriydestä taitettiin peistä vielä 1970-luvulla ja ruskeat kirjekuoret puhuttivat, mutta 1980-luvulla raha ja ammattilaisuus alkoivat vallata kilpakenttiä. Raikun seuralehdessä 1-1956 luetellut säännöt tuntuvat nykypäivään verrattuna suorastaan hupaisilta.
Tuija Helanderin albumi
Keihäinä oli aiemmin käytetty ”koivu- tai leppäsaittaa” ja kiekkona litteää kiveä. Niinpä hankitut välineet olivat suuri innostuksen aihe: ”Vähäinen katkeruus häipyi sillä hetkellä kun sai kädessään pitää ihan oikeata keihästä ja kiekkoa. Karhun tuotteita ne olivat kuten nimimaalaukset ja hienot lakkaukset välineiden pinnassa osoittivat. Niiden myötä tuli suorituksiin aivan uutta sykettä.”
Juuri ilmestyneessä Euran Joulussa Kirkon Vähä-Poikain urheilusta on koko Pekan kirjoittama tarina.
Mummo-lookia viime vuosisadalta. Silloin mummot käyttivät huivia ja sitoivat vihtoja, nyt pukeudutaan legginseihin ja käydään vesijumpassa.
Tuija Helanderin albumi
Pekan muisteluita lukiessa mieleen tulee eittämättä ajatus, miten maailma on muuttunut vajaassa sadassa vuodessa. Elämä on saattanut olla niukkaa ja monesta asiasta on ollut puutetta, mutta päivät ovat olleet täynnä puuhaa ja mielekästä tekemistä. Rivien välistä voi lukea, että elämä on ollut myös onnellista.
Luen myös itseni sukupolveen, joka ei ole syntynyt tavaran paljouteen, joskin hiukan helpompaan elämään kuin isäni sukupolvi. Päällimmäisinä lapsuusmuistoina minullakin on kaikenlainen tekeminen. Ei silloin istuttu paikallaan sisällä, vaan oltiin aina menossa pihalla milloin mitäkin touhuamassa. Ja aina porukassa, johon kuului sekä isompia että pienempiä lapsia.
Tämä on kuva, joka peilaa omia lapsuusmuistoja ja sitä mitä minusta tuli: ei mikään prinsessa vaan puissa kiipeilevä poikatyttö. ”Syyllisinä” kaksi veljeä, joiden vanavedessä juoksin ympäri metsiä ja komppasin Pyhäjärven rannoilla etsimässä iilimatoja.
Tuija Helanderin albumi
Menetettyjen setien myötä olen havahtunut siihen, miten se maailma, jossa itsekin olen tottunut elämään, häviää pikku hiljaa. Millainen maailma on tullut tilalle? Nykyään lapset eivät perusta urheiluseuroja, eivät lue kirjoja eivätkä juokse ulkona. Tavaraa on paljon ja kaikki on valmiina, mutta mitä heille jää käteen, kun heidän ympyränsä alkaa sulkeutua?
Huomaan myös itse muuttuneeni. Katson enemmän taakse kuin eteen. Vanhat asiat ja muistot nousevat pintaan lähes joka päivä. Liekö vaikutuksensa silläkin, että elän ja kuljen samoissa maisemissa kuin nuoruudessa. Joka tapauksessa tuntuu hyvältä, että laariin on jäänyt paljon mukavaa ja onnellista muisteltavaa, sillä juuri muistot ovat lopulta ne, mitkä jäävät jäljelle.
Jotta tässä ei nyt liikaa glorifioitaisi menneitä, on todettava, että toki nykyään moni asia on paremminkin. Kun poikani oli kuusivuotias ja televisiosta tuli vanha mustavalkoinen suomalainen elokuva, sanoin että katsopas, tuollaista oli ennen vanhaan kun mummu oli pieni. Tähän poika puuskahtamaan kaverilleen:
– On se Miksu hyvä, ettei me olla eletty ennen vanhaan, kun ei sillon ollu värejäkään!