Makeispussit houkuttelevat kassojen vieressä.
Tuija Helanderi
Suomalaisten kestävyys taitaa olla pian pelkästään lajia harrastavien urheilijoiden varassa, sillä lottokansan keskuudessa kestävyys on heikentynyt jo 45 vuotta peräkkäin. Lasten parissa tehty Liitu-tutkimus (Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen) puolestaan kertoo karua kieltä tulevaisuuden toivojemme tilanteesta: ylipaino lisääntyy ja kunto laskee, sillä vain kolmannes nuorisosta liikkuu tarpeeksi.
Toinen aiheeseen liittyvä uutinen kertoo rasvamaksan huolestuttavasta lisääntymisestä. Rasvamaksa alkaa olla varsinainen kansantauti, sillä sitä potee yli miljoona suomalaista. Tauti on yleisin 40–60-vuotiaiden keskuudessa, mutta viime aikoina jopa alle kouluikäisillä on sitä todettu. Rasvamaksan merkittävin syy on ylipaino, etenkin vyötärölihavuus, joka on seurausta ruokavalioon sisältyvästä liiallisesta rasvasta. Myös alkoholilla on rasvamaksalle altistava vaikutus.
Rasvamaksan ennaltaehkäisyssä ja hoidossa liikunnalla on merkittävä rooli yhdessä ruokavalion kanssa, mutta jo pelkkä liikunnan lisääminen vähentää maksan rasvaa.
En tiedä, olenko lukenut yhtäkään terveyteen liittyvää tutkimusta, jossa ei todettaisi liikunnan suotuisaa vaikutusta joko tautien ennalta ehkäisijänä, vähentäjänä tai hoitomuotona. Kääntäen: liikunnan puute on kaiken pahan alku ja juuri.
UKK-instituutin laskelmien mukaan liikkumattomuus aiheuttaa kaikkiaan kolmen miljardin euron kustannukset valtiolle vuosittain.
…. Hohhoijaa, näitä uutisia on saanut lukea kyllästymiseen asti ainakin kahden vuosikymmenen ajan. Omat kokemukset ja havainnot tukevat tätä kaikkea, ja olen sivunnut aihetta sen sata kertaa milloin missäkin yhteydessä. Mikään ei vain näytä muuttuvan.
Siksi olinkin ilahtunut kun luin, että Petteri Orpo hallituksen tunnustelijana oli laittanut puolueiden kyselyssä yhdeksi kysymykseksi liikkumattomuusongelman. Ilahduin myös kokoomuksen ehdotuksesta laittaa sokeria ja rasvaa sisältäville tuotteille ylimääräisen ”terveysveron”.
Sipsit ovat varsinainen terveyspommi: Runsaasti sokeria, suolaa ja rasvaa ohuiden perunalastujen kääreenä.
Tuija Helander
Toisaalta sekä kokoomus että perussuomalaiset ovat kannattaneet viinien tuomista ruokakauppoihin. Tämä taas heikentäisi suomalaisten terveyttä lisääntyneen alkoholin kulutuksen kautta, mikäli THL:ää ja Kelaa on uskominen.
Mitä hyötyä on ottaa askel eteenpäin ja heti perään toinen taakse? Terveysveroakin on jo alettu uuperoida elinkeinoelämän painostuksesta.
Tulevaisuus näyttää, ketä hallitus kuuntelee, ja aletaanko suomalaisten terveyden edistämiseksi oikeasti tehdä jotain, vai pitääkö vanha sanonta edelleen kutinsa: Paljon porua, vähän villoja, sanoi piru kun sikaa keritsi.
Jotta tämä teksti ei jäisi pelkäksi synkistelyksi, on ainakin yksi asia, joka näyttää edistyneen. Käväisin viime viikolla Helsingissä ja käppäillessäni Mannerheimintietä pitkin Kiasman edestä Finlandia-talolle päin huomioni kiinnittyi pyöräteihin. Asuin itse 1990-luvulla jonkin aikaa Helsingissä ja pyöräily keskustassa autojen keskellä oli varsinaista kamikaze-touhua. Nyt pyörille on omat erilliset kaistat ja hyvin opastetut reitit, eikä enää tarvitse autopuuronsilmään sukeltaa.