Toisessa taivasteltiin sitä, että naiset oli otettu mukaan Pirkan hiihtoon: ”Monivuotisen ja sitkeän uuvutustyön tuloksena ovat naiset saavuttaneet puhtaan selkävoiton miehisistä vastustajistaan Pirkan hiihdossa.” Järjestelytoimikunta oli joutunut antamaan periksi ja päästämään naiset mukaan vuonna 1972 järjestetyn 19. Pirkan hiihdon 90 kilometrin taipaleelle. Toki naiset olivat tekstin mukaan ennenkin olleet mukana, mutta vain salahiihtäjinä luikahdellen ladulle vaivihkaa miesten perässä.
Rasittavan urheilun katsottiin olevan haitaksi naisen elimistölle vielä pitkään 1900-luvulla. Pirkan hiihdon 90 kilometrillekin naiset pääsivät osallistumaan vasta 1972. Postikorttikuva Karto/Roger-Viollet.
Karto/Roger-Viollet
Toisessa jutussa käsiteltiin polttavana käynyttä keskustelua, joka koski ylipitkiä juoksuja. Jutussa kerrotaan tutkimuksesta, jossa tutkittiin ylipitkien juoksumatkojen vaikutusta elimistöön. Ilmeisesti juoksujen oli epäilty olevan juoksijoille pahaksi, sillä loppupäätelmä oli, ”ettei juoksijoiden elinten ja siten itse juoksijoiden kunto ole suinkaan huonontunut. Päinvastoin kohentunut.”
Naisen asema urheilumaailmassa on käynyt läpi melkoisen muutoksen. Antiikin olympialaisissa ei naisia näkynyt. Urheilu oli miesten etuoikeus ja naimisissa olevalle naiselle jopa kisojen katsomoon ilmestyminen tiesi kuolemantuomiota. Naimattomilla naisilla sen sijaan oli osallistumismahdollisuus - palkintoina. Valjakkoajojen voittajat olivat nimittäin suosittuja sankareita, joille isät luovuttivat mielellään tyttäriään palkinnoksi. Legendan mukaan esimerkiksi Troijan sankari Odysseia voitti Penelopen puolisokseen juuri tällä tavalla. (Lähde: Doris H. Pieroth, Their Day In the Sun, Women of the 1932 Olympics)
Modernien olympialaisten aikakaudella naisetkin pääsivät osallistumaan. Ensimmäiset naisurheilijat nähtiin jo Pariisin kisoissa 1900, mutta vain naisille sopivissa ”eleganteissa” lajeissa kuten kroketissa ja tenniksessä.
Naiset pääsivät 1900-luvulla mukaan olympialaisiin aluksi vain naisellisen ”eleganteissa” lajeissa kuten tenniksessä ja kroketissa. Kuvan pelaaja olisi varmasti menestynyt aitajuoksussakin, jos sellaista olisi ollut tarjolla! Postikorttikuvan on ottanut Jacques-Henri Lartique.
Jacques-Henri Lartique
Suomessa naisten urheilua, etenkin yleisurheilua, katsottiin karsaasti vielä 1900-luvun alkupuolella. Tahko Pihkalan mielestä naisurheilu oli ”epäesteettistä ilveilyä”, eivätkä sen ajan lääketieteen asiantuntijatkaan halunneet antaa naisille lupaa itsensä rääkkäämiseen urheilun parissa: naisen elimistön ja lapsensaantikyvyn arveltiin kärsivän.
Tahko Pihkala halusi saada koko kansan liikkeelle, mutta suhtautui penseästi naisten kilpaurheiluun kuvaten sitä sanoilla ”epäesteettistä ilveilyä” ja ”piikaisten pingerrystä”.
Toisen maailmansodan jälkeen asenteet alkoivat muuttua, kun oli huomattu, että naiset pystyivät tekemään myös raskaista töistä miesten taistellessa rintamalla.
Pitkään on kuitenkin kestänyt ennen kuin myytti rasittavan urheilun sopimattomuudesta naiselle on murtunut. Vielä 1960-luvulla naisten pisin juoksumatka olympialaisissa oli 800 metriä ja vasta Münchenissä 1972 naiset kisasivat 1 500 metrillä. Oma lajini, ”miehentappomatkaksi” kutsuttu 400 metrin aitajuoksu, tuli naisten ohjelmaan Los Angelesissa 1984, samoin 3 000 metriä ja maraton. Myöhemmin kolmonen pidennettiin vielä vitosen ja kympin matkoiksi. Moukari ja kolmiloikka lisättiin 1990-luvulla ja viimeisinä seiväs ja estejuoksu 2000-luvulla.
Asenteet ovat tosiaan muuttuneet. Jos mummoni olisi aikoinaan huivi päässä ruutuessussaan lähtenyt lenkille Pyhäjoen kyläteille, hänet olisi varmaan viety pakkohoitoon. Nykyiset mummot käyvät kuntosalilla ja polkujuoksuissa. Kun itse juoksin 1980-luvulla Turussa Kuuvuoren portaita ylös-alas, saattoi illan aikana joku yksittäinen kulkija kiivetä raput ylös kotiinsa. Tehdessäni polvennostojuoksua ylioppilaskylän hiekkatiellä ohi kulkenut lapsi ihmetteli isälleen: Katso isi, täti pomppii hassusti.
Nykyään voivat niin nuoret kuin vanhatkin tädit pomppia ihan rauhassa ilman, että se herättäisi suurempaa kummeksuntaa.
Nykyään Kuuvuoren portaissa on juoksijoita niin, ettei sekaan meinaa mahtua ja Aurajoen hiekkatiellä voi nähdä naisia pomppimassa miten milloinkin ilman että sitä kukaan ihmettelee.
Vielä muutama vuosi sitten naisten olympialajeista miehiin verrattuna puuttui vain 50 kilometrin kävely, mutta nyt tämäkin ero on poistumassa. Laji nimittäin uhataan poistaa listalta kokonaan. Ei kuitenkaan siksi, että se olisi juoksijoille epäterveellistä, vaan ilmeisesti siksi, että median ja penkkiurheilevan yleisön kunto ei kestä niin rasittavaa lajia.