Tällä viikolla on ohjelmassani keuhkosiirron 21-vuotiskontrolli Meilahden sairaalassa Helsingissä. Normaalisti kulkisin matkat bussilla, mutta korona-aikana en ole busseihin uskaltanut astua. En vieläkään, vaikka minulla on jo kolme rokotusta.
Maskit naamalla ja desipullo taskussa maailmalle.
Elinsiirron saaneilla on vaste rokotteisiin varsin heikko hyljinnänestolääkityksen vuoksi. Joillain keuhkosiirrokkailla vasta-aineet eivät ole nousseet lainkaan.
Koronavirus on siitä ikävä, että se voi lymyillä oireettomankin ihmisen nielussa. Jokainen rokottamaton bussimatkustaja voi siis olla riski, enkä halua hengittää korona-aerosoleja lähes neljä tuntia suljetussa tilassa.
Miten rokottamattomat voisi tunnistaa? Kehtaako kysyä vaikkapa tanssitunnille osallistuessaan, kuka on rokottamaton, että osaa sijoittua kauimmaiseen nurkkaan hänestä? Tai jos uskaltautuisi bussiin, voisiko pyytää rokottamattomia siirtymään takaosaan? Eihän sitä voi. Tuntuu ikävälle, että pitää pelätä ihmisiä ympärillään.
Meidän riskiryhmäläisten ainoa toivo on laumasuoja, joka saadaan kun riittävän iso osa väestöstä on sairastanut taudin tai rokotettu ja virus nujerrettu. Niin kauan kuin näin ei ole, koronapassi voisi auttaa, mutta se pitäisi ulottaa ravintoloiden lisäksi kuntosaleihin, julkiseen liikenteeseen, virastojen odotustiloihin ja muihin paikkoihin, joissa iso joukko ihmisiä joutuu olemaan samassa tilassa. Esimerkiksi junissa voisi olla omat vaunut niille, joilla on koronapassi.
Rokotevastaiset perustelevat kantaansa yksilönvapaudella: on jokaisen oma asia, ottaako rokotteen vai ei. Onko se, että tartuttaa tappavan taudin toiseen ihmiseen oma asia, vai olisiko se hiukan myös sen toisen henkilön, tartunnalle altistuvan asia?
Kumpi on tärkeämpää, yksilönvapaus vai yhteiskunnan turvallisuus? Missä on niiden vapaus, jotka eivät terveydellisistä syistä voi ottaa rokotetta tai jotka eivät siitä täyttä suojaa saa? Joille korona voi olla hengenvaarallinen.
Mieluummin täällä kontrollissa kerran vuodessa kuin koronassa puoli vuotta.
Sairaalat täyttyvät kovaa vauhtia rokottamattomista koronapotilaista niin, että muiden sairauksien hoito on vaarassa viivästyä. Kun sairaaloissa vielä neljä viikkoa sitten oli 94 koronapotilasta, on heitä tällä hetkellä 218. Määrät jatkavat kasvuaan.
Tämä hullunmylly jatkuu niin kauan kun kaikki ovat saaneet vastustuskyvyn joko sairastamalla tai rokottamalla. Rokottaminen olisi huomattavasti nopeampi, turvallisempi, taloudellisempi ja inhimillisempi tapa päästä viruksesta.
En millään jaksa ymmärtää, että normaalijärjellä varustettu, lukutaitoinen henkilö jättää ottamatta rokotteen. Kaikki tutkimukset puhuvat rokottamisen puolesta. Todennäköisyys saada tartunnasta vakava tauti on moninkertainen verrattuna rokotteen haittavaikutuksiin. Korona on huomattavasti tappavampi tauti kuin influenssa. Pahinta on sen tartuttavuus.
Eipä tässä auta meikäläisen kuin jättää tanssitunnit toistaiseksi väliin ja polkaista Helsinkiin omalla autolla maskit ja desipullo fölissä. Ja toivoa, että rokotusta vielä empivät ottaisivat sen mahdollisimman pian, heidän itsensäkin vuoksi!