Eräs ystäväni huokaili taannoin äitinsä kommentille siitä, miten edes opettajan pitkä kesävapaa ei riittänyt tuomaan arjen keskelle loman tuntua. ”Kotona ei ole lomalla, vaan aina töissä. Johonkin sitä pitäisi päästä, noin niin kuin arkea pakoon.”
Jäin pohtimaan ystäväni äidin ja usein niin kovin monen muunkin suusta kuultua ahdinkoa. Suomalaisessa ja varsinkin satakuntalaisessa symboliikassa arkihan on tunnetusti harmaata: se on maanantaiaamuja, pilvipäiviä ja eilisistä perunoista tehtyä pyttipannua. Henkkamaukan alefarkkuja. Välttämättömyyksiä, kellon liian hidasta tai nopeaa raksutusta. Kotia, työtä, kotityötä. Jos edellisistä selviää hengissä viikonloppuun, voi taputtaa itseään olalle, jos kesä- tai joululomaan, voi pihalleen pystyttää vaikka näköispatsaan.
Sillä sankareillehan niitä tehdään. Ja vaikkeivät imurien heiluttamiset ehkä kotimaisessa kansallishistoriassa ihan schaumanien, mannerheimien tai olympiamitalistien urotekojen rinnalle ylläkään, käyttävät suomalaiset mielellään kielikuvaa arjen sankareista.
Tiedättehän, noista oman elämänsä Saarijärven Paavoista.
Joita ei nykypäivänä enää ole. Siis oikeasti. Tulkaa korjaamaan, jos jonkun ruisleivän vie tänä syksynä pöydästä raekuuro.
Arkihuolesi kaikki heitä, mieles nuorena nousta suo, lauletaan jouluna kodeissa ja kirkoissa, ja muistutetaan luterilaisella työmoraaliniskaotteella, että arki on huolta ja juhla aikalailla sen vastakohta. Pahasti poskelleen kyseinen käsitys menee kuitenkin silloin, kun aletaan katsoa tilastoja: yliopistomatikan keskenjääneillä perusopinnoillakin väittäisin, että arjen ja juhlan suhdeluku on noin 85:15. Siinä on yhdelle ihmiselämälle aika paljon paettavaa.
Kun myös itselläni on varsin huoleton opiskelija-arki vaihtumassa edellisen kappaleen viimeksi mainitun vastaavaan, haluaisin ainakin itse kokeilla ja ehdottaa myös ystäväni äidille seuraavaa: anna itsellesi lupa nauttia arjesta. Pistä ruohoa ajaessa korviin napit ja kuuntele lempimusiikkiasi. Vaihda pyttipannu perunasalaattiin, laita vähän täyteläisempää majoneesia sekaan. Osta syksyn hääjuhliin kaavailemasi överikalliin kertakäyttömekon sijaan överikallis sellainen mekko, jolla voit hääjuhlan jälkeen ihastuttaa työkavereitasi, ja jätä halppisfarkut hyllyyn. Panosta kotitöihin, joista pidät, ja lahjo mies tai lapset hoitamaan ne, jotka pilaavat päivän.
Arki kun voi olla myös ihan mukavaa.