Myös meidän rotuyhdistyksemme oli edustettuna Okrassa. Kuva: Tiina Jutila
Tiina Jutila
Vielä noin vuosi sitten suhtautumiseni Suomen maatalouteen oli paljon skeptisempi, mutta hämmentävää kyllä, nyt kun kiinnostukseni on välivuoden, opiskelupaikan ja uusien urahaaveiden myötä kasvanut, olen alkanut nähdä horisontissa enemmän positiivisia sävyjä. Kuluttajien kiinnostus lähiruokaa kohtaan kasvaa koko ajan, ja pääsykokeissa Mustialassa tapasin ison joukon nuoria, innokkaita ihmisiä, joilla kaikilla tuntui olevan kova halu työskennellä maatalouden parissa ja edistää meidän tuottajien asiaa. Se lämmitti sydäntä, sillä Helsingin yliopiston koetilaisuudesta jäi hieman nihkeämpi tuntuma.
Tämä koulujenvälinen ero ilmapiirien suhteen oli hieman yllättävä. Enoni, joka on opiskellut Viikissä, kertoo mielellään kuinka vaikea sinne oli silloin päästä, ja kuinka monta kirjaa piti lukea. Nyt kirjoja oli vain yksi, hakijoita vähänlaisesti, eikä koekaan ollut mitään rakettitiedettä. Sen sijaan ammattikorkean puolella oli ihmisiä ruuhkaksi asti, ja tunnelma oli jotenkin paljon innostuneempi. Saattaa olla, että minun laillani monet muutkin nuoret kaipaavat kouriintuntuvaa työtä, käytännönläheistä asennetta, eikä ison kaupungin vilinä houkuta niin kuin edellisten sukupolvien maalaisnuoria. Siksi olin riemuissani kun opiskelupaikka Hämeen Ammattikorkeakoulun alaisuudessa irtosi, ehkä ensi vuonna tähän aikaan osaisin jo vastata sen haastattelijankin kysymyksiin älykkäämmin!
Haastattelussa takeltelusta huolimatta Okrassa käyminen oli ilahduttavaa, tapahtuma tuntuu vain kasvavan vuosi vuodelta. Nyt ehdin jopa oikeasti katselemaan ympärilleni, kun ei ollut omia eläimiä hoidettavana. Okra on minulle nostalgian paikka, sillä kyseinen näyttely vuonna 2008 oli debyyttini karjanäyttelyjen saralla. Siitä jäi into, vaikka emme silloin hiehoni kanssa mainetta niittäneetkään, ja siitä pitäen olen joka vuosi roikkunut naudan riimussa kehässä jossain päin Suomea. Siksi on mukava nähdä, että tapahtuma on voimissaan ja vetää väkeä vuodesta toiseen, tuoden maataloutta ja viljelijöiden elämää kuluttajien nähtäville, ja samalla yhdistäen tuottajia ja erilaisia firmoja ja yhdistyksiä.
Yhden mielestäni tärkeän sanan onnistuin kuitenkin haastattelussa sanomaan: optimismi. Vaikka lehdet toitottavatkin talousvaikeuksia, byrokratiaa, tukimaksujen viivästymisiä ja tilojen vähenemistä jatkajien puutteessa, löytyy pinnan alta kuitenkin toivoa, maatalojen lapsia ja peruskoulun tai lukion jälkeen alalle hakeutuneita nuoria, joilla on paloa ja energiaa uudistaa ja elävöittää maamme ruuantuotantoa ja maaseutua. Oli jotenkin vapauttavaa päästä juttelemaan oman ikäisten ihmisten kanssa, joilla oli samanlaisia ajatuksia ja tavoitteita kuin itsellä, ja jotka ymmärsivät lehmäjuttuja (joilla olen vuosia piinannut asiasta kiinnostumattomia ystäviäni, pahoittelut siitä!). Toivon, että tuleva syksy ja opintojen alku tuo tullessaan enemmän tällaisia keskusteluja, ja että kaikkien into säilyy valmistumisen jälkeenkin!