Korvamerkki toki pitää olla, mutta sen puute todetaan vasta jos merkittömän eläimen vie näyttelyyn tai lastaa teurasautoon. Kertaakaan en myöskään ole kuullut, että jonkun tilalle olisi hälytetty viranomaiset jonkun ohikulkijan toimesta.
Ovatko nämä eläimet sitten onnettomia? Eivät minun nähdäkseni. Eläimen käsitys hyvistä oloista kun on usein aika lailla erilainen kuin meidän ihmisten. Jos ihminen makaa maassa yltä päältä kurassa, on hänellä yleensä asiat aika lailla pielessä, tai ainakin hän kokee kaipaavansa suihkua ja kuivia vaatteita. Sian näkökulmasta vastaava olotila on kuitenkin mitä mainioin, varsinkin kesällä, kun mutakerros viilentää ja suojaa ihoa auringon ja kärpästen kiusoilta.
Jos taas ihminen joutuu seisomaan keskellä peltoa ilman vaatteita tuulessa ja sateessa, on hän kylmissään ja surkea. Lehmä sen sijaan kääntää selän tuuleen ja jatkaa märehtimistä, sillä sen valtava koneisto tuottaa niin paljon lämpöä ettei sitä ihan pikkupuhuri jäähdytä.
Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten ihmisen ajatusmaailma poikkeaa eläimestä. Näitä eroavaisuuksia on paljon enemmänkin, ja ainakin minusta ne pitäisi tuoda entistä paremmin yleisön tietoisuuteen, nykyään kun kovin herkästi voidaan tuomita viljelijä huonosta eläintenpidosta jos possut ovat ”likaisia” tai lehmät ”palelevat” ulkona myrskyssä.
Usein näille asioille ei vain voi mitään, ja karjatilalla kasvaneena voin kertoa että esimerkiksi nautalauman pitäminen puhtaana on lähes mahdoton tehtävä: naudat kun tapaavat syödä kuivikkeensa, sontia ruokaansa, ja käydä kasan päälle maata. Ja aut armias jos maassa on kuraa ja likaisia vesilätäköitä, sitä ruskeaa liejua kun on niin paljon kätevämpi juoda vaikka se automaattinen vesikuppi olisi parin metrin päässä...
Laumassa on laumaeläimen paikka.
Raita Markula
Mistä eläin sitten oikeasti kärsii? Suurin osa nykyään maatiloilla pidettävistä hyötyeläimistä on laumaeläimiä (lehmät, lampaat, hevoset yms.). Laumaeläimelle suurin mahdollinen kärsimys on olla erossa laumatovereista. Yksinäinen lammas, oli sillä muuten miten hyvät olot tahansa, on aina onneton ja huutaa ikäväänsä. Monet eläimet pystyvät piilottamaan aivan käsittämättömän määrän kipua ja epämukavuutta, ihan vain pysyäkseen porukan mukana ja välttääkseen silmätikuksi joutumista. Lauma tuo turvaa ja siihen kuuluminen mahdollistaa eläimen lajinmukaisen käytöksen.
Vasta näiden sosiaalisten seikkojen jälkeen tulevat ne normaalit perustarpeet, ruoka, juoma ja suoja. Niissäkin on kuitenkin eroja ihmisten standardeihin: kuten jo aiemmin mainitsin, eläin saattaa hyvin valita kuraveden puhdistetun vaihtoehdon sijaan, ja jonain päivänä kuivikeolki saattaa maistua paremmalta kuin varta vasten paalattu säilörehu. Myös makuupaikan puhtaudesta voidaan väitellä, mutta vaikka kuinka kuivittaisit, lehmä saattaa silti päätyä märehtimään tyytyväisenä sontakasassa.
Suurin osa eläimiä pitävistä ihmisistä haluaa taata nelijalkaisille työtovereilleen mahdollisimman hyvät olot noin alun alkaenkin, ja jos näin ei ole, karsinakokojen tarkka mittailu ei välttämättä takaa eläinten hyvinvointia.
Mitä tästä sitten opimme? Eläin ei ole ihminen, ja ymmärtääksesi eläintä sinun täytyy muuttaa ajatustapojasi. Seuraavan kerran kun kevään pahimpana loska-aikana paheksut naapurin nautojen rapaisia takamuksia, niin katso vähän tarkemmin: näyttääkö Mansikki onnettomalta kurahäntineen? Vai onko se sittenkin ihan tyytyväinen, pulska kanttura joka viis veisaa säästä ja siisteydestä? Ja taas toisaalta, tekevätkö jotkin eläinten hyvinvointiin tähtäävät säädökset ja määräykset mitään muuta kuin lisäävät viljelijän työtaakkaa?
Suurin osa eläimiä pitävistä ihmisistä haluaa taata nelijalkaisille työtovereilleen mahdollisimman hyvät olot noin alun alkaenkin, ja jos näin ei ole, karsinakokojen tarkka mittailu ei välttämättä takaa eläinten hyvinvointia. Kehtaisin jopa väittää, että perinteiseen maalaisjärkeen luottaminen olisi joissain tapauksissa parempi ratkaisu kuin uusien pykälien säätäminen, sillä loppujen lopuksihan me kaikki haluamme terveitä eläimiä ja sitä kautta hyvää, puhdasta ruokaa, niin yksinkertaista se on.