Uuden-Seelannin lauhkeammassa ilmastossa karja ei tarvitse suojaa talvipakkasilta.
Raita Markula
Ja kyllä, heinänteko on tässä vertauskuva koko maanviljelystoimelle. Usein tuntuu, että asiaan vihkiytymättömät pitävät maanviljelijöitä aika etuoikeutettuna: nehän vain keväällä kylvävät ja syksyllä korjaavat sadon, ja lopun aikaa nostavat tukia! Ja karjatalous se vasta helppoa ja mukavaa on: saa leikkiä söpöjen eläinten kanssa, ja kunta kustantaa loma-apulaisen siksi aikaa kun isäntä ja emäntä käyvät Kanarialla.
Totuus on kuitenkin vähän toinen: maanviljelys on parhaimmillaan, tai pahimmillaan, työtä vuorotta ja vastuuta vailla taukoja, höystettynä jatkuvalla pelolla siitä, että jokin itsestä riippumaton voima tulee ja vie koko vuoden tulot. Monilla viljelijöillä on valtavasti lainaa, sillä toiminnan laajennuspaineet ja säädöksien jatkuva uusiutuminen pakottavat hintaviin investointeihin, ja jokavuotiset lannoite-, rehu- ja muut tarvikekulut vievät oman osansa. Suomen leveysasteilla kasvukauden lyhyys ja talven kylmyys lisäävät rakennuskustannuksia, mutta samalla vähentävät tuottoa. Siksi valtion tuki on monelle viljelijälle elinehto, ja sen viivästyminen aiheuttaa kaaosta, kuten menneen talven tukikriisi traktorimarsseineen ja kuohuttavine tapauksineen osoitti.
Jos totta puhutaan, niin maanviljelys on yksi epämiellyttävimpiä ammatteja mihin tässä maassa voi laillisesti ryhtyä.
Miksi kukaan sitten vaivautuu? Miksi harjoittaa maanviljelystä Suomessa, kun voisimme vain tuoda kaiken ulkomailta, missä olosuhteet sallivat tehokkaamman viljelyn ja useampia satoja vuodessa? Niin, miksi tosiaan. Syynä ei ainakaan ole raha, sillä lähes millä tahansa muulla alalla voi tienata saman verran tai huomattavasti enemmän ja paljon vähemmällä vaivalla ja sitoutumisella. Jos totta puhutaan, niin maanviljelys on yksi epämiellyttävimpiä ammatteja mihin tässä maassa voi laillisesti ryhtyä.
Mutta. Jos Suomessa ei viljeltäisi maata ja kasvatettaisi karjaa, niin mitä tapahtuisi? Kaikki kauniit peltomaisemat puskittuisivat, luonnonhoitoalueet ja kauniit ranta-alueet kasvaisivat umpeen laidunnuksen puutteessa ja tietenkin kaikki maatalousyrittäjät ja -työntekijät menettäisivät työnsä, ja heitä kuitenkin on tässä maassa yli satatuhatta.
Enää ei saisi uusia perunoita ja makeita tuoreita mansikoita suoraan torilta tai tuottajalta, kaikki vihannekset maistuisivat laimeammilta, sillä ne pitäisi poimia vähän raakoina, jotta ne kestäisivät kuljetuksen, kaikki liha olisi pakastettua ja mahdollisesti kasvatustavoiltaan Suomen eettiset vaatimukset alittavaa...
Kriisien varalta omavaraisuus on tärkeää näin pienelle ja syrjäiselle valtiolle.
Ja suomalaisia tuotteita myös viedään ulkomaille: kotimaamme kuuluu muun muassa maailman suurimpiin kauran tuottajiin sekä viejiin, ja kasvatamme myös peräti neljäsosan maailman kuminasta. Lisäksi ruuan tuominen muualta asettaisi meidät ikävän riskin alle: entä jos kuljetukset loppuvat? Kriisien varalta omavaraisuus on tärkeää näin pienelle ja syrjäiselle valtiolle.
Mielestäni tärkein pointti kotimaisessa ruuantuotannossa on sen turvallisuuden ja työllistävän vaikutuksen sekä ympäristöllisten arvojen ohella ylpeys omasta maasta ja sen antimista. Se ylpeys, ja halu siirtää sitä eteenpäin tuleville sukupolville on mielestäni tärkeä, kantava voima kotimaisen maatalouden ylläpitämisessä, ja sen nimissä meistä jokaisen tulisi valita ruokaa, jonka kyljessä sinivalkoinen lippu kertoo kotimaisuudesta ja puhtaudesta.