Syksyn värit saattelevat viimeistä blogikirjoitustani.
Raita Markula
Juuri eilen osui aamun lehdestä silmääni artikkeli, jossa kerrottiin tuontiruuan osuuden suomalaisten ruokapöydissä kasvavan koko ajan, lähiruokatrendistä huolimatta. Jutun mukaan eniten kasvussa ovat vieläpä nimenomaan sellaiset tuotteet ja raaka-aineet, joiden tuotanto olisi mahdollista kotimaassakin. Tämä kehityssuunta on hälyttävä, sillä paitsi, että tuontiruoka nipistää osan meidän kotoisten maajussien tuloista, niin se myös köyhdyttää ”massatuotantomaiden”, etenkin trooppisten alueiden, biodiversiteettiä ja luonnonvaroja kuten kasteluvettä.
Kaikkein pahimmin kaukomaiden luontoa tuhoaa kahvin viljely, ja tämä fakta saattaa olla kova isku monille suomalaisille, kahvia kun tunnetusti meillä tuppaa kulumaan. Seuraavaksi pahimmat tuholaiset ovat kaakao, sokeriruoko, ja soija, jota kulutamme epäsuorasti ja usein asiaa sen kummemmin ajattelematta, kun syömme soijarehulla kasvaneen eläimen lihaa.
Toki ymmärrän, että pitkän ja pimeän talven aikana on mukavaa, kun kaupasta saa ulkomaisia hedelmiä ja vihanneksia, ja käytän niitä itsekin kohtalaisia määriä. Sen sijaan on joitain asioita, jotka ainakin itselläni menevät täysin yli hilseen.
Yksi konkreettinen esimerkki osui kohdalle aiemmin kesällä, kun mustikkasesonki maamme metsissä oli juuri parhaimmillaan, ja näin kaupan hyllyssä myytävän argentiinalaisia pensasmustikoita. Miksi, oi miksi kukaan haluaisi ostaa maapallon toiselta puolelta rahdattuja marjoja kalliiseen kilohintaan, kun täysin vastaavaa, paitsi tuoreempaa ja maukkaampaa, tuotetta on ihan ihka ilmaiseksi tarjolla niin paljon kuin vain jaksaa kantaa? Ja vaikka olisikin itse estynyt marjastamaan, niin aivan varmasti löytyy joku rahaton sukulaislapsi tai naapurin teini jonka voi metsään nakittaa, tai jos ei muuta niin mukava torikauppias joka on tehnyt ”likaisen työn” puolestasi.
Neitojen talviruokintakausi on alkanut.
Raita Markula
Toinen asia, jota en sisäistä, on pekoni. Vaikka liha olisikin kotimaista, niin suurimmassa osassa paketteja on teksti: leikattu ja pakattu Puolassa. Miten voi olla mahdollista, että on taloudellisesti järkevää raahata liha, tai parhaassa tapauksessa elävät sikaparat, Puolaan leikattavaksi ja pakattavaksi, ja sitten tuoda valmis tuote takaisin? On muitakin tuotteita, joissa käytetään samaa menettelytapaa, ja joka kerta se hämmentää yhtä paljon. Ilmeisesti polttoaine ei ole vielä liian kallista…
Kaikki tämä riippuvuus ulkomaista ruuan ja sen tuotannon suhteen on minusta vähän hälyttävää, sillä koskaan ei voi tietää, milloin jotain sattuu ja toimitukset loppuvat. Miten käy meidän silloin, jos nyt ajamme alas kotimaisen ruuantuotannon? En halua tietenkään maalata piruja seinille, mutta tässä on itse kullekin märepala purtavaksi. Toivon, että näistä minun sepustuksistani on muutenkin jäänyt jotain pötsinpohjalle teille, rakkaat lukijat, ja täten toivotan teille antoisaa loppuvuotta. Syökää hyvin, niin lihassa kuin hengessä.