Mikäli tämän shokeeraavan videon katsoisi, ja varmasti katsookin, joku jolla ei ole mitään henkilökohtaista kokemusta kotieläintuotannosta, hän varmasti ajattelisi, että kaikki lihantuotanto on kuin suoraan kauhuelokuvasta. Sellaisen mielikuvan luominen on erittäin väärin kaikkien niiden tuottajien ja muiden lihantuotantoketjun työntekijöiden kannalta, jotka tosissaan yrittävät pitää eläimistä huolta ja saada puhdasta ruokaa ihmisten lautasille. Ja heitä on tässäkin maassa aika paljon, uskallan näin karjankasvattajan ja teuraskuskin tyttärenä väittää (ja kyllä, molemmat vanhempani ovat erittäin eläinrakkaita ja empatiakykyisiä ihmisiä!).
Niin kauan kuin valtaosa väestöstä vaatii päivittäisen liharuokansa puoli-ilmaiseksi, maatilallisten on pakko kasvattaa tuotantoyksiköitä ja pyrkiä maksimaaliseen tehokkuuteen.
Lihaa voidaan tuottaa eettisesti ja ympäristöä ylen määrin kuormittamatta. Sitä voidaan tuottaa pienissä yksiköissä, kaikessa rauhassa, niin että kasvattaja tuntee eläimensä nimeltä ja voi itsekin puhtaalla omallatunnolla syödä tilansa tuotteita. Sitä voidaan tuottaa ilman massiivisia halleja, pieniä karsinoita, luunmurtumia ja epäinhimillisiä teurastustapoja. Kaikki tämä on mahdollista, ja sitä tehdään, ihan meillä Suomessakin, jopa Köyliössä. Siinä on vain pari pikku ongelmaa: se maksaa enemmän, ja lihaa tulee vähemmän.
Onnellisen pihvin kanssa voi myös harrastaa.
Vaikka alussa mainitsemani kaltaisista videoilla ja muulla materiaalilla yritetään usein lähinnä demonisoida lihantuottajia ja teurastajia ja vedota lainsäätäjiin, todellinen valta tässäkin kysymyksessä on lopulta meillä kuluttajilla ja meidän ostopäätöksillämme. Niin kauan kuin valtaosa väestöstä vaatii päivittäisen liharuokansa puoli-ilmaiseksi, maatilallisten on pakko kasvattaa tuotantoyksiköitä ja pyrkiä maksimaaliseen tehokkuuteen, usein eläinten ja oman mukavuutensa kustannuksella. Myöskään lakimuutoksilla on vaikea muuttaa kuluttajien tottumuksia, uusilla asetuksilla ja vanhoilla hinnoilla tuottajat vain ajetaan entistä ahtaammalle. Tämä näkyy karulla tavalla maaseudun arjessa: Ranskassa tehdyn selvityksen mukaan yli 600 maanviljelijää on tehnyt itsemurhan taloudellisten paineiden ja velkataakan alla viimeisen vuoden aikana. Myös meillä Suomessa tuottajat ovat nousseet kapinaan traktorimarssilla ja erilaisilla tempauksilla, kuten jokin aika sitten järjestetyllä makkaraperunakampanjalla, jolla koitettiin kertoa, kuinka pieni on tuottajan osa ruuan markkinahinnasta.
Hyvällä hoidolla onnellinen pihvi voi elää hyvinkin vanhaksi.
Raita Markula
Miten tämän nyt tiivistäisi? Syökää rauhassa lihaa mutta vähemmän ja parempaa, ottakaa selvää missä se on kasvanut ja mitä syönyt. Mitä lähempää, sen parempi, ja suoraan tuottajalta paras. Nykyisin monilla lihatiloilla on oma tilamyymälä, ja paikallisten viljelijöiden tuotteita voi ostaa myös erilaisten ruokarinkien ja someryhmien kautta. Nämä pienviljelijät ovat usein myös suorastaan halukkaita kertomaan tilansa toiminnasta ja esittelemään eläimiään ja toimintatapojaan, eli kannattaa kysyä rohkeasti jos kiinnostaa!