Kirkkautta, kuulautta ja selkeyttä.
Riikka Palonen
Tänä vuonna ymmärsin yhtäkkiä jotain muutakin: sama kiertohan toistuu meissä ihmisissä – ja koska vuodenkierto on Äiti Maan juttu, toistuu se selvimmin meissä naisissa – me kun olemme maan tyttäriä. Aatelkaapas nyt…talvipäivän seisaus, takana pitkä, pimeä, hiljainen ja näkymätön aika kohdussa – sitten valo alkaa lisääntyä eli synnymme ja tajunta alkaa kirkastua, maailma alkaa hahmottua. Kevätpäivän tasaus, hedelmällisyyden ja kasvun valtaisa ryöpsähdys – eikö se ole nuoruusaika, kuukautisten alku, kukoistuksen ja räjähtävän kehityksen aika. Kesäpäivän seisaus, tasaantuminen kasvattamiseen, vaalimiseen, hoitamiseen ja työntekoon – aikuisuus ja äiteys. Sitten – syyspäivän tasaus. Sato on korjattu, lapsi lähtenyt maailmalle, vaihdevuodet, hedelmällisen ajan loppuminen. Voimallinen, matriarkaalinen kausi.
Kävellessäni taas kerran metsässä jäin sitten pohdiskelemaan tätä naiseuden syyspäivän tasausta – koska olen juuri nyt itse siinä pisteessä, viimeisen episodin alussa. Katselin ympärilleni ja mietiskelin, että jatketaanpa allegoriaa, mitä syksyinen metsä kertoo minulle omasta elämästäni juuri tässä kohdassa elämän kaarta.
Syksyllä toiset lähtevät, toiset jäävät.
Riikka Palonen
Runsaus, täyteys – marjoja, sieniä, hedelmiä, kaikkialla on, mistä ammentaa. Luonto tarjoaa ruumiin ravintoa, mutta me naiset olemme tähän ikään mennessä täyttyneet elämänkokemuksella – meillä on tarjota hengen antimia, vanhan naisen viisautta, olemme kohlineet itsemme niin monesti arkipäivän kulmiin ja särmiin, että osaamme jo hieman ehkä neuvoa ja auttaa nuorempia. On poltettu pohjaan niin hillot kuin ihmissuhteetkin. Sinne tänne törmäillessä muodostuu kuitenkin pikkuhiljaa jonkinlainen kartta, kokonaiskuva elämän viidakosta. Totta kai jokainen nuori joutuu pöljäilemään oman polkunsa, mutta meillä vanhoilla emoilla on ainakin ymmärtävä syli, johon nuoremmat voivat tulla kuulemaan, että nooh, ei tuo niin vaarallista ole, ja tuostakin pääsee eteenpäin.
Kirkkaus, selkeys, kuulaus – sitä samaa elämänkokemusta näissäkin, ja ruuhkavuosien jälkeen ajatukset saavat enemmän tilaa ja avaruutta, on mahdollista työstää ja jäsentää kaikkea kokemaansa. Voi keskittyä itselle tärkeisiin asioihin ja sysätä jonninjoutavan meuhkaamisen kompostiin. Tärkeitä asioita on todella vähän. Ilmankos monet tässä iässä alkavat tyhjentää kaappejaan ihan konkreetistikin - kuinka monta kahvimukia ihminen oikeasti tarvitsee, ja onko tarpeellista säilyttää 30 vuotta vanhaa valkosipulinkuorintalaitetta, jota ei koskaan käyttänyt. Kävimme tässä juuri tällä viikolla keskustelun hyvän ystäväni kanssa, hän on tulossa juuri kyläilemään, ja minä valittelin, että olen epäsosiaalisella tuulella, ei small talk suju. Johon hän: ”Ei se mitään, keskitytään me vain big talkiin!”
Syksyn viimeiset auringonsäteet ovat huikean värisiä.
Riikka Palonen
Hetken kestävä huikea väriloisto – se on tässä ja nyt, ja siitä on nautittava. Juuri nyt. Nyt! Sitkuttelu joutaa samaan kompostiin jonninjoutavuuksien kanssa. Jos on saanut elää näin pitkälle, että vielä täällä keikkuu, nyt on elettävä sillä isoimmalla omalla vaihteella, mitä se sitten itse kullekin on. Täysillä. Nyt. Sillä talvi on tulossa.
Tämän blogistin polku jatkuu ties minne... kiitos matkaseurasta, ehkä nähdään jossakin toisessa mutkassa!
Riikka Palonen
Vuosi on tehnyt ympyrän myös tässä blogistin pestissäni. On aika jättää tilaa seuraavalle kirjoittajalle, uusille näkökulmille. Kuka tietää, ehkä tapaamme näillä palstoilla vielä uudestaan – mutta nyt tämä täti häviää metsäpoluilleen helmat hulmuten, nenäni on nääs sitä mieltä, että lähipäivinä voisi vielä löytää ainekset herkkutattirisottoon.
Kiitos teille, kun olette jaksaneet lukea kävyn kuiskauksia!