Tässä näkymä Sveitsistä, jossa en nyt sitten olekaan!
Riikka Palonen
Kun nyt mielenkiinto on saavutettu, voin kertoa – en missään. Piti olla. Minut oli pyydetty Sveitsiin tuomaroimaan heidän kansallinen highlandkarjanäyttelynsä, tytär oli lähdössä mukaan lehmiä ja juustoja ihailemaan, lentoliput oli ostettu, tervehdyssanat tapahtuman kataloogiin kirjoitettu, kyseinen kirjanen tuli myös jo ulos painosta – ja sitten se ei mennytkään niin.
Varotoimena koronavirusta vastaan Sveitsi kielsi suuret yleisötapahtumat. Tuo kuva on kyllä Sveitsistä, nappasin sen viime vuonna, kun olin viemässä yhtä bändiä Alppimaahan, ja tämä näkymä oli majapaikkamme parvekkeelta. Kaunis maa, kyllä! Ehkä ensi vuonna tilanne on toinen, ehkä silloin seison kehässä – tai sitten se ei menekään niin.
Erittäin hyvä ystäväni sai yllättävän syöpädiagnoosin joulun tienoilla – kasvaimen piti olla hyvin erilaistunut ja helposti leikattavissa, muutama päivä lepoa ja takaisin töihin. Se ei mennytkään niin…uusi leikkaus tehtiin viime viikolla, nyt taas odotetaan tuloksia. Toinen ystäväni tuli kotiin helmikuussa karjanäyttelystä, meni nukkumaan aloittaakseen taas aamulla työt maatilallaan – se ei mennytkään niin, hän ei enää aamulla herännyt.
Tällä laitumella ystäväni ei enää työskentele, mutta tuuli puhaltaa edelleen ja puut kasvavat – ainakin tänään.
Riikka Palonen
Viime jouluna englantilaiset ystäväni kutsuivat minua joulunviettoon luokseen, mutta päädyin viettämään joulun Helsingissä, myös ystävien huomassa – hyvä niin, sillä englantilaisten ystävieni joulu ei mennytkään ihan niin. He kun asuvat jokilaivassa, ja tämä talvi on ollut märkä ja myrskyinen sielläkin.
Heidän kotijokensa alkoi tulvia ja ryöpytä siihen malliin, että heidät evakuoitiin kymmenen minuutin aikaikkunassa laskuveden aikaan, mukaansa ehtivät ottamaan kaksi koiraansa ja ne vaatteet, jotka olivat päällä. Niine hyvineen he sitten viettivät joulun rouvan työpaikan takahuoneessa.
Ihmiselle on luontaista ajatella, että elämä on jotenkin hallinnassa – on ne arkirutiinit, on lähiajan tapahtumat, on pitkän tähtäimen suunnitelmat. Näin varmasti pitää ollakin, kun emme elä enää lämpimillä vyöhykkeillä metsästäjä-keräilijätaloudessa. Tai noh, kyllä metsästäjä-keräilijöidenkin täytyy tietää eläinten liikkeet ja marjojen kypsymisajat – mutta noin karkeasti ottaen. Rutiinit ja suunnitelmat tekevät elämälle raamit, luovat turvallisuutta. Silti varmasti jokainen meistä törmää kohtaan ”se ei mennytkään niin”.
Koronavirus on tuonut tämän pieleenmenemisen ja hallinnanpuutteen globaalille tasolle. Kaikilla mantereilla, Etelämannerta lukuun ottamatta, (hyvä pingviinit, tautitorjunta kohdillaan!) ihmisten arkirutiinit järkkyvät.
Koronavirus on tuonut tämän pieleenmenemisen ja hallinnanpuutteen globaalille tasolle.
Tilannetta koetetaan hallita ja virukselta suojautua kuka mitenkin. Itseäni on jo kauan, ihan kausiflunssien kohdalla, pohdituttanut kysymys, miten flunssat eivät olleet ongelma 60-luvulla, vaikka käsidesejä ja kasvomaskeja ei ollut, eikä flunssarokotteitakaan? Yksi syy tietysti oli kontaktien ja liikkuvuuden vähyys, mutta silti: kouluaikana poissaoloja aiheuttivat lähinnä vain sikotaudin ja tuhkarokon kaltaiset sairaudet, ja juuri koskaan ei sattunut niin hykerryttävää juttua, että opettaja olisi ollut kipeä.
Oliko vastustuskykymme silloin parempi? Mitä tilanteeseen vaikuttaa se, että taajama-alueilla asuu jo paljon ihmisiä, jotka viettävät jopa 90% elämästään sisäilmassa? Ja veikkaisin, että heistä monet syövät prosessoitua ruokaa, valmisteita ja puolivalmisteita? Toinen, ehkä vielä hivenen ikävämpi ajatus on, että olemme siirtänet itsemme luomakunnan ylä- ja ulkopuolelle. Virusten ei mielestämme pitäisi tunkeutua sinne. Unohdamme sen tosiseikan, että olemme laji lajien joukossa, että maailmassa vallitsee aina jonkinlainen tasapaino, jota luonto itse säätelee.
Jos jokin laji runsastuu haitallisissa määrin, sitä pitää karsia…olen miettinyt sitäkin, että kuinka ihminen kuvittelee olevansa niin suuri ja mahtava, että ihminen suojelee luontoa – minusta meidän pitäisi tehdä totta kai paljon asioita ja vielä enemmän ympäristön hyväksi, mutta suojellaksemme itseämme luonnolta, näiltä luonnon harmonisoivilta prosesseilta omaa lajiamme kohtaan. Luomakunta ei tarvitse meitä, mutta me tarvitsemme kauniin kotiplaneettamme.
Vaikuttaako tämä nyt vähän synkältä? No ei, räsymatossa on raitoja, tummaa ja vaaleata. Kaikesta tästä voi vetää johtopäätöksen, että on mielettömän hienoa, kun tänäänkin aamulla sain herätä omassa, kauniissa kodissani, sain keittää kaffeet, vaikka unohdinkin ostaa maidon, lehti oli jaettu postilaatikkoon ja sain nauraa oravalle, joka jahtasi kaveriaan tammen rungolla kieppuen. Elämä on, tässä ja juuri ja nimenomaan nyt, koska loppupäivästä emme tiedä, voi olla, että se ei menekään niin. Taidan keittää toisen pannullisen.