Itselleni läheisimpiä ovat metsään tai merille sijoittuvat tarinat, ja tarinat, joissa tapahtuu kohtaamisia lajien kesken, siis tyyliin ihminen ja eläin, ihminen ja kuolema, ihminen ja piru, ihminen ja haltia.
Sesongin huippuherkku!
Riikka Palonen
Jos nyt vaikka ajatellaan tarinoita metsästä – se lienee lähinnä meitä kaikkia Alasatakunnan lukijoita. Ennen vanhaan oli yleistä ajatella, että metsässä oli väkeä. Väellä ei tarkoitettu porukkaa eikä jengiä, vaan väkevyyttä, voimia. Metsällä oli omat haltiansa. Jos nyt vaikka pääsisimme visiitille presidentin Kultarantaan, emme varmaan pudottaisi käytettyä purukumia tai tupakantumppia presidentin olohuoneen matolle, vaikkei presidentti olisi kotonakaan. Eihän sellaista voisi tehdä – koska presidentti on niin kunnioitettava henkilö, emme suinkaan käyttäytyisi typerästi hänen asuinpaikassaan. Niinpä jos oppisimme ja sisäistäisimme tarinoita kuunnellen, että metsä on metsänhaltioiden asuinsija, voisimme oppia yhtä itsestään selvästi käyttäytymään siivosti kulkiessamme luonnossa.
Kerronpa teille nyt tarinan tästä aiheesta. Minusta kansantarinat eivät ole vain menneisyyttä, niitä pitäisi syntyä koko ajan lisää. Niinpä minä kansan edustajana tarinoin nyt viime viikosta ja sienikeijuista. Asiaa tuntemattomille kerrottakoon, että sienikeijukaiset ovat metsänhenkiä, joilla on laajahelmaiset, pitkät, sammaleenvihreät hameet, ja jos joku on törppö eikä osaa käyttäytyä kohteliaasti sienestäessään, istuvat sienikeijut mättäälle ja levittävät helmansa niin, ettei sienestäjä löydä mitään.
Voin paljastaa – tällä hakkuuaukealla ne eivät olleet...
Riikka Palonen
Viime viikon torstaina lähdin tapani mukaan aamulenkille metsään. Olin valmistelemassa tuota äsken mainittua Pispalan kirjaston esitystä, ja harjoittelen aina lenkkeillessäni, kävellessä on hyvä höpötellä. Olin hyvässä vedossa täysin keskittyneenä tarinaani, kun yhtäkkiä näin edessäni, aivan keskellä polkua, ison korvasienen. Olen kulkenut sitä polkua senkin sata kertaa, eikä siinä ole ilmoisina ikinä kasvanut korvasieniä. Vaan nytpä kasvoi – tämä yksi ainoa nyrkin kokoinen muhkura. Johan se piti kopata matkaan. Jatkoin matkaani ja höpöttelyäni. Lenkin loppuvaiheessa, tuntia myöhemmin, sama tapahtui taas: keskellä polkua oli yksi ainoa, iso korvasieni. No mutta mainiota, ajattelin, tästä saan itselleni mahtavan herkullisen illallisen! Vaan sitten kuulin sienikeijujen kröhäyttävän kurkkuaan ja huomauttavan vanhasta herrasmiessopimuksesta: ensimmäisestä sienisadosta tulee aina antaa osa pois. Yritin vängätä vastaan, että eihän tästä nyt ole jaettavaksi, kun ei ole kuin kaksi sientä. Sienikeijut nostivat nokkaansa eivätkä sanoneet mitään.
Kotona sitten taistelin itseni kanssa, että miten nyt pitäisi toimia. Enhän nyt voi mennä viemään kenellekään yhtä korvasientä…ja koska olen hobitti, rakastan aivan ylenpalttisesti tuoretta sienimuhennosta, ja tämä olisi ollut kevään ensimmäinen…aikani ryvettyäni moraalisessa suossa päätin olla kunniallinen – vein molemmat sienet naapurilleni, joka on vasta muuttanut Yttilään, eikä vielä tunne sienimaastoja.
Muistakaa ryöpätä kunnolla – kolme kertaa 5 min, neuvoo Marttaliitto!
Riikka Palonen
Seuraavana aamuna ryntäsin metsään sillä oletuksella, että sienikeijut palkitsisivat uhraukseni oikein mojovalla sienisaaliilla – mutta kahden tunnin vaeltelun jälkeen jouduin toteamaan, että en löytänyt ainoatakaan. Kysyin aika loukkaantuneena, että onko tämä nyt reilua, annoin kaikki sieneni pois, mutten saanut yhtään tilalle, miten tämä nyt on sopimuksen mukaista? No keijunpenteleet vastasivat suoraan ja selkeästi: emme anna ahneelle mitään – et ole edes syönyt viimevuotisia pakasteesta. Mitä! Ei pidä paikkaansa! Menin kuitenkin kotiin tultuani kaivelemaan pakastearkun sisuksia, ja totta tosiaan, mansikkapurkkien väliin oli unohtunut yksi rasiallinen korvasieniä. Otin sen heti sulamaan ja söin pois samana iltana.
Lisukkeet omalta pihalta, tästä se taas satokausi alkaa.
Riikka Palonen
Lauantaina sitten taas metsään. Yksi ystävä tuli lenkkikaveriksi, ja purputin hänelle tätä sienikeijujen ehdottomuutta. Hän ehdotti, että vilkaisisimme yhdelle hakkuaukealle – sanoin, että ihan turhaa, kävin siellä eilen eikä siellä ollut ainuttakaan. Suostuin kumminkin sitten kävelemään sitä kautta – ja hii ja hoo – minun piti riisua kaulahuivini, jotta saimme ne kaikki korvasienet kannettua pois metsästä! Jotenkin olin kyllä kuulevinani sienikeijujen hihitystä selkäni takana…sattui vielä nimittäin olemaan syntymäpäiväni, joten kujeileva metsän väki oli kuin olikin ajatellut antaa minulle paitsi opetuksen, myös syntymäpäivälahjan.
Muistakaa muuten, jos löydätte sieniä, aina lähtiessänne kotiin apajilta kumartaa kauniisti ja lausua ääneen ”Kiitos”. Keijut ovat mielissään.
Ja tämä tarina oli tosi!