Tammikuun viimeisenä päivänä, 31.1.2020 Iso-Britannia erkani Euroopan unionista.
Mikä suurin ero näillä merkinnöillä on? Perspektiivi. Brexit oli yksi ihmisten päähänpisto yhdessä maassa yhtenä vuotena tämän suuren maailmanajan jossakin kohdassa… mutta karhupa kääntää kylkeään vuodesta toiseen, joka ikisenä Heikin päivänä. Kumpi, noin laajassa perspektiivissä, on merkittävämpää – asia, joka tapahtuu yhdessä paikassa yhden kerran – vai asia, joka on tapahtunut jo tuhansia vuosia kaikissa pohjolan karhunpesissä – ja joka tulee tapahtumaan toivottavasti edelleen tuhansia vuosia.
Brigidin risti tehdään Skotlannissa vihreistä vihvilöistä...tämä omani kevättalven kaisloista.
Riikka Palonen
Brittiläinen tuotantoyhtiö BBC kuvasi viime kesänä osan erään skotlantilaisen Ardbhanin karjatilan elämää kuvaavasta dokumentistaan täällä Suomessa, ylämaankarjan vuosinäyttelyssä Oripäässä. Pääsin mukaan elokuvaan ja niinpä sain myös kutsun kutsuvierasnäytökseen Ulko-Hebrideille joulukuun lopulla – noh, olisi tullut vähän tyyris elokuvailta, jos olisin lähtenyt täältä lentelemään, joten kiitin kutsusta ja pahoittelin, etten ole tilaisuudessa läsnä. Dokumentin tekijä kuitenkin piti ajatuksiani arvossa ja pyysi, että voisinko kirjoittaa tervehdyssanat tuohon ensiesitykseen, hän lukisi ne sitten siellä, ja voisin siten olla läsnä. Ajatus oli niin kaunis, että rustasin muutaman rivin, tässä suomeksi:
”Miksi historian opetus on tärkeää? Jotta meillä olisi perspektiivi.
Molemmat isoäitini kuolivat nuorena, koska suomalaisella maaseudulla ei vielä ollut saatavilla antibiootteja. Nyt antibioottiresistentit bakteerit tappavat jälleen. Maailmanhistoriassa tämä tulehdusturvallinen aika on ollut ohut kuin henkäys.
Entä kuinka kauan olemme voineet ostaa ruuan kaupasta – historiallisessa perspektiivissä? Kauanko tämä ruuantuotantovapaa aika jatkuu?
Asutun maailman reuna-alueet, kuten Ulko-Hebridit tai Suomi, tulevat kärsimään kärkipäässä, mikäli nykyinen ruuanjakelujärjestelmä pettää. Ketään ei kiinnosta. Siksi tarvitaan ihmisiä, jotka siirtävät ikiaikaista viisautta sukupolvelta toiselle – tietoa siitä, kuinka meidän kylmissä kotimaissamme pysytään hengissä, kuinka kunnioitetaan ja hoidetaan Äiti Maata niin, että tulevat sukupolvetkin pystyvät asumaan ja elämään näillä karuilla mailla. Juuri nyt tätä ammattitaitoa ei ehkä arvosteta, mutta olen varma, että jonakin päivänä tämä tietotaito on kultaa kalliimpaa.
Arbdhanin väki on yksi niitä sukuja, joiden hallussa tämä viisaus on. On hienoa, että heidän uurastustaan kunnioitetaan tällä dokumentilla, ja toivon totisesti, että mahdollisimman moni myös kaupungeissa näkisi tämän elokuvan ja ymmärtäisi. Maa on tärkeä meille – emme me maalle.”
Valossa on jo jotain keväistä.
Riikka Palonen
Maanviljelijät ja karjankasvattajat ovat siis samassa kategoriassa karhujen kanssa. Vuodesta, vuosikymmenestä toiseen he seuraavat vuoden kiertoa ja sovittavat elämänsä aina uudestaan ja uudestaan säiden ja vuodentulon mukaan. Se on tärkeätä. Laajassa perspektiivissä se on ihmiskunnan tärkein juttu.
Nykyään yksilöllisyys ja muurien pystyttely nähdään tärkeinä – vaan kuinka kauan me selviämme itsekkäinä yksikköinä?
Olen seurannut brexitin edistymistä aika tarkkaan, koska minulla on niin monta ystävää sekä Skotlannissa että Englannissa. Kaikki nämä ystäväni ovat olleet surullisia, hyvin surullisia tästä tapahtumasta, yhden poliittisen pelin tuotoksesta yhtenä vuonna. Tuossa mainitussa BBC:n dokumentissa tuotiin selvästi esiin, kuinka maanviljelys ja elämä karuilla alueilla on aina tarvinnut yhteisöllisyyttä, yhdessä tekemistä, toinen toistensa auttamista. Nykyään yksilöllisyys ja muurien pystyttely nähdään tärkeinä – vaan kuinka kauan me selviämme itsekkäinä yksikköinä? Joskus tulevaisuudessa joku katsoo tätäkin aikaa laajemmasta perspektiivistä ja hymähtää surumielisesti tälle ohikiitäneelle egoismin ajalle.
Kynttilänpäivänä on syytä olla klapit tehtynä!
Riikka Palonen
Kuitenkin meillä, eri kansoilla, on niin paljon yhteistä. Me kaikki, jotka olemme eläneet talven kanssa, olemme aina juhlineet kevään saapumista. Meillä kevät alkaa kynttilästä, 2.2. Vaikka karjan rehuista on vielä oltava puolet jäljellä, on maan kanssa elävillä ihmisillä katse jo suunnattuna kevääseen, uuteen kylvöön ja kasvuun. Brexitin jälkeisenä päivänä ystäväni Claire Skotlannista lähetti minulle ohjeet Brigidin ristin tekoon, skotlantilaisen perinteen mukaan talven noita Cailleach menettää mahtinsa 31.1. ja kevään jumalatar Brigid aloittaa vaelluksensa kohti uutta satokautta. Risti ripustettiin 1.2. oveen ja näin talo sai ohi kävelevältä jumalattarelta kevään siunauksen.
Yhdessä, mennään yhdessä. Kevättä ja heräämistä kohti.