Jos tavoitteesi on todella suuri, vaikkapa olla 20 kiloa kevyempi, kannattaa tavoite pilkkoa pienemmäksi. Esimerkiksi 5 kilon etappeihin järkevässä ajassa. Kroppamme muuttuu muutoksen mukana ja ei toimi välttämättä jatkuvasti samalla tavalla. Ei siis kannata luovuttaa, jos välillä tuntuu, ettei mitään tapahdu. Muista, että tavoite voi myös matkan aikana muokkautua täysin uudenlaiseksi! Ole siis avoin ajatuksille ja ideoille, kun mietit omia tavoitteitasi.
Tavoitteen on hyvä olla kohti jotain, eikä poispäin jostakin.
HYVÄ TAVOITE: Olla 10 kg kevyempi TAI korvata karkit marjoilla ja hedelmillä.
HUONO TAVOITE: Saada 10 kg läskiä pois TAI en syö karkkia.
Voi kuulostaa hassulta, mutta tälläkin on psykologinen vaikutus. On helpompi kulkea jotain kohti, kuin poispäin jostakin!
Jos pitäisi valita ämmistä tärkein, se olisi tämä. Jotta pääset tavoitteeseesi ja saisit elämäsi raiteilleen, tulee sinun tietää miksi sen teet! Kirjoita siis ihan oikeasti paperille sinulle tärkeimmät asiat. Vaikka pienimmätkin! Maailmanrauhasta korkokenkiin ja lähimmistä ihmisistä naapureihin…
Kun olet selvittänyt itsellesi asiat, joiden takia haluat elää ja voida paremmin, on muutospäätösten tekeminen ja niistä kiinni pitäminen 100 kertaa helpompaa. Jos välillä tulee heikkoja hetkiä ja tavoitteen saavutteleminen tuntuu turhalta, kannattaa kirkastaa muistia lukemalla uudelleen kirjoittamasi asiat. Jospa se into tekemiseen taas löytyisi.
Jotta muutos olisi mielekäs, kannattaa tehdä sitä, mistä tykkää. Älä siis aloita liikuntalajia, joka ei tunnu yhtään omalta tai ala syömään ruoka-aineita, jotka saavat sinut yökkimään. Jos kuntosali ei kiinnosta, älä mene sinne. Treenata voi muutenkin! Jos maitorahka ei mene alas ilman puolta litraa vettä, älä herran jestas väkisin sitä syö! Proteiinit saat fiksumminkin. Ole tässäkin asiassa avoin. Kokeile jotain uutta lajia, vaikka ystävän kanssa. Maistele uusia makuja rohkeasti. Saatat löytää aivan yllättäviä suosikkeja!
Kohtuullisuus kaikessa -sanonta sopii tähänkin asiaan. Vältä lähtemistä suorittamaan mitään ääripään ilmiöitä. Ruokavaliossa pienillä muutoksilla, puhtaalla ja terveellisellä, monipuolisella ja normaalilla ruoalla pääset pitkälle. Elämäntapamuutoksessa et tarvitse ruokavalioosi välttämättä lisäravinteita ja erilaisia keinotekoisia ravintoaineita, tai jumpataksesi aivan pakasta vedettyjä jumppapöksyjä ja uutta värikästä paitaa.
Jos haluat kokeilla jotain ääri-ruokavalioita ja dieettejä, kannattaa ottaa todella tarkasti asiasta selvää, jotta et vie kroppaasi loppuun tai jää paitsi mistään tärkeistä ravintoaineista, vitamiineista ja hivenaineista. Seuraukset ääripäistä voivat olla terveydelle todella haitallisia ja jopa elinikäisiä.
Sama kohtuullisuus toimii myös liikunnan kanssa. Liika on liikaa. Vaihtelu ja monipuolisuus on tärkeää. Liian harvoin muistetaan, kun aloitetaan ”kuntokuuri”, että kroppa tarvitsee myös huoltoa ja palautumista, jotta se voi kehittyä. Jos aloittaa liian rajusti, kroppa menee helposti shokkiin ja sairastuu.
Uni, lepopäivät, välillä rennommat treenit ja hieronta tai venyttely ovat todella tärkeitä asioita, jotta kroppa toimii ja jaksa viedä sinua päivästä toiseen. Välillä voi taas pitää todella tiukan viikon ja väsyttää kroppaa ihan toden teolla. Tämän jälkeen luonnollisesti hyvä ravinto ja lepo saa taas aivan uuden merkityksen. Muista rakastaa kroppaasi ja antaa sille armoa, läheisyyttä ja lämpöä!
Tammikuu, uusi vuosi, uusi elämä, kalenteri täyteen treenejä ja tiukka ruokavalio! JEE! Nyt muuttuu elämä yhdessä yössä pysyvästi. No niinpä niin. Olisi hauska tietää, kuka tässä on onnistunut täydellisesti, oikeasti? Ilman, että stressi on noussut taivaisiin tai kroppa väsynyt totaalisesti? Jotta saat elämäntapamuutoksesta pysyvän, aloita pienin askelin ja sisällytä muutokset järkevästi omaan arkeesi. Meinasitko tosiaan tehdä koko loppuelämäsi eri ruoat itsellesi kuin muulle perheelle? Meinasitko tosiaan koko loppuelämäsi treenata 5–6 kertaa viikossa samalla hoitaen työt, perheen ja ystävät? Meinasitko tosiaan koko loppuelämäsi kieltäytyä kaikissa juhlissa kaikista tarjottavista ja tuoda omat eväät? Meinasitko tosiaan koko loppuelämäsi punnita jokaisen suupalan?
Tee elämästäsi säännöllistä niin, että se sopii sinulle, töihisi ja koko perheellesi. Säännölliset ruoka-ajat ja kaikille sopiva, terveellinen ruoka tekee hyvää koko perheelle. Herkuttelu kohtuudella on sallittu silloin tällöin, koska pitäähän elämässä olla nautintoja! Kohtuus, kohtuus ja kohtuus. Ei täysi kieltäytyminen. Perheelle ja ystävyydelle tekee myös hyvää tehdä asioita yhdessä! Jos töissä tai muussa elämässä on raskasta, pidä liikunnassa rennompi jakso. Ei kannata väsyttää itseään lisää. Kun väsyttää, lepää, mutta älä passivoidu. Se väsyttää vain lisää ja luo helposti kierteen, jolloin ei enää jaksakaan tehdä yhtään mitään.
Minne, miksi, mitä, miten ja milloin? Siinäpä ne tärkeimmät kysymykset, joihin vastaukset tiedät vain sinä itse. Kuuntele mitä sinä haluat ja tee asioita sen mukaan. Kuten ehkä luit rivien välistä, elämäntapamuutoksessa on ennen kaikkea kysymys siitä, että sinulla on pää ja mieli täysillä mukana siinä mitä teet. Mutta ehdottomasti niin, että mieli pysyy virkeänä, kirkkaana ja iloisena! Älä vaadi itseltäsi liikaa ja kiitä itseäsi onnistumisista. Katso peiliin kriittisesti, mutta positiivisesti ja optimistisesti. Aina ei mene kuin Strömsössä, mutta kaikesta voi selvitä kyllä.
Tsemppiä ja huumoria uuteen vuoteen!