Olen omassa ammatissani muusikkona nähnyt vihapuhetta ja arvostelua paljon. Olenkin oppinut sen, ettei kommentti- ja keskustelupalstoja kannata mennä lukemaan, jos ei halua pilata päiväänsä. Aivan tuntemattomat ihmiset, monesti vielä ne, jotka eivät tiedä kommentoimastaan asiasta otsikkoa enempää, laukovat hurjia kommentteja ja menevät henkilökohtaisuuksiin.
Julkisuuden henkilöt tai elämässään jollain tavalla hieman menestyneet henkilöt ovat usein niitä, jotka joutuvat kärsimään vihapuheesta eniten, mutta vihapuhe on levinnyt netin kautta myös aivan tavallisten ihmisten ongelmaksi.
Monesti minullekin on sanottu, että se kuuluu tuohon ammattiisi ja se pitää vain kestää. Miksi? Miksi kenenkään ihmisen pitää vain kestää se, että joku sinulle aivan tuntematon ihminen kirjoittaa sinusta tai sinulle loukkaavasti?
Sosiaalinen media on useasti täynnä kultaisia kulisseja, todellisuus on toinen.
On helppoa naamioitua verkossa nimimerkin taa, tai monelle saattaa riittää vain se, ettei tarvitse olla kasvokkain, kun omana itsenään avaa sanaisen arkkunsa. Jos se sama tyyppi seisoisi edessäsi ilmielävänä, tuskin hän uskaltaisi sanoa sinulle asioita päin naamaa.
Olisikin kommentteja kirjoittaessa hyvä miettiä, että voisinko sanoa tämän saman ihan kasvokkain? Siellä ruudun toisessa päässä on kuitenkin ihka oikea ihminen, jolla on tunteet. Parasta tietenkin olisi, että nämä aivan ”välttämättömät” kommentit sanottaisiin suoraan päin naamaa!
Mutta tapahtuu tätä ”vihapuhetta” muullakin tavalla. Kuusi vuotta sitten olimme tanssilavakeikalla Turussa ja mieskollegallani oli pitkä, muhkea tukka. Hän oli miestenhuoneen ovella tavannut itseään vanhemman miehen, joka oli sanaakaan sanomatta kätellyt ja antanut kollegalleni käteen paperilapun. Paperilapussa luki: ”Tiedän hyvän parturin”. Nauroimme aluksi asialle, mutta kyllähän tuolla kommentilla mentiin henkilökohtaisuuksiin ja taas kerran… ei uskallettu sanoa päin naamaa.
Vaikka meillä on onneksemme Suomessa sananvapaus, miksi silti ottaa omaksi asiakseen toisen ihmisen ulkonäön, taitojen tai elämäntyylin kommentoimisen? Miten ne asiat liikuttavat kommentoijaa? Mitä pahaa siitä on kommentoijalle aiheutunut? Onko se kateutta, harmitusta omasta epäonnistumisesta vai vain huomionhakua?
Olen miettinyt näitä asioita paljon ja joka kerta, kun näen jonkun asiattoman kommentin, tekisi mieleni kysyä sen kirjoittajalta: ”Miten sulla menee? Onko kaikki hyvin? Voinko auttaa jotenkin?” Uskon, että useasti taustalla on kommentoijan oma paha olo ja siihen olenkin yrittänyt tuudittautua, kun olen vihapuheen viidakossa rämpinyt.
Tuntuu vain, että tätä pahaa oloa on maailmassa paljon, ja se vain lisääntyy, mitä enemmän ihmiset viettävät aikaa yksin ja ruudun ääressä. Tuntuuko paremmalta, kun saa siirrettyä omaa pahaa oloa myös muiden hartioille?
Kommentit ovat usein täynnä radikaaleja ja rumia sanoja. Kuva: Mtv Uutiset
MtvUutiset
Se, mitä sosiaalisessa mediassa usein muille ihmisille näytetään, ei ole koko totuus. Kuvat ja tilanteet ovat niitä elämän huippuhetkiä, joka saattavat helposti tuoda muille sen kuvan, että elämä olisi aina yhtä ruusuista yläpilveä. Oma elämä näyttää sellaisen rinnalla monesti hyvinkin harmaalta ja mitättömältä, ja tyytyväisyys omaan itseen vain vähenee. Joillekin ihmisille tulee silloin mieleen kommentoida rumasti esim. jonkun toisen onnistumista elämäntapamuutoksessa, kulmakarvojen meikkaustyyliä, kasvojen ilmeitä, pukeutumista, murretta tai vaikka vartalon muotoja. Ja nämä kaikki esimerkit ovat niitä, joista itsekin olen saanut kommentteja.
Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö otti kantaa vihapuheeseen alkuvuodesta. Niinistö sanoi puheessaan pelkäävänsä sitä, että vihapuheesta tulee arkipäiväinen ja tavanomainen ilmiö. ”Ei ihmisluonto ole muutamassa sukupolvessa muuttunut vihalle immuuniksi.” Hänen mielestään on tarpeen pohtia, mikä saa ihmisen sulkemaan silmänsä tai myötäilemään sellaista toimintaa.
Kunpa saisimme vihapuheen vähenemään ja ihmiset olemaan toisilleen enemmän sellaisia, kuin toivoisivat itselleen oltavan. Uskon, ettei kukaan meistä varta vasten halua itselleen pahaa mieltä, niin miksi sitten jollekin toiselle?
Ollaan ystäviä jookos, niin kuin ananas ja kookos? Lisätään sitä henkistä läheisyyttä!