Tiedän mistä puhun. Olen itse TO DO -listojen suurkuluttaja, mutta olen oppinut muutamia hyviä tapoja, jotka auttavat niiden hallitsemiseen! Haluankin nyt jakaa niitä teillekin. Voi olla, että se auttaa hieman hallitsemaan arkea, omaa aikaa ja helpottaa eritoten omaa päänsisäistä kamppailua saamattomuuden ja tehokkuuden välillä.
Loputtomat PostIt-laput.
Tevarak
Ensimmäinen asia on ehdottomasti se, että lajittelet tehtävät eri kategorioihin. Jos kaikki tehtävät asiat ovat samassa listassa, se näyttää helposti loputtomalta, siellä saattaa roikkua sama asia jatkuvasti, ja sehän alkaa jossain vaiheessa ärsyttämään ihan tosissaan. Joskus tilanne vaatii vain suurta päättäväisyyttä tarttua tehtävään, jotta sen saa listalta pois. Usko vain, ärsyttävään tehtävään tarttuminen ja sen tekeminen on pienempi paha, kuin se, että tehtävä ärsyttää sinua jatkossa joka kerta, kun näet sen listalla. Kategoriat voivat olla esim. työasiat alakategorioineen, kotityöt, omaan hyvinvointiin liittyvät asiat, lapsiin liittyvät tehtävät yms. Tämän jälkeen asiat on vielä hyvä laittaa tärkeys- ja kiireellisyysjärjestykseen. Tähän kategoriointiin voit käyttää esim. näitä kahta mallia.
Jaa paperi neljään osaan ja nimeä lokerot. Esimerkiksi näin: Kiireelliset ja tärkeät; kiireelliset ei tärkeät; tärkeät ei kiireelliset; sekä ei kiireelliset eikä tärkeät. Kirjoita tehtävät niihin kuuluviin lokeroihin. Näin sinun on helpompi hahmottaa, mistä tehtävistä aloittaa.
Nelikenttämalli
Kirjoita kaikki tehtävät yhteen listaan. Järjestyksellä ei ole väliä. Kun olet kirjannut tehtävät, valitse niistä seuraavaan listaan puolet tärkeysjärjestyksessä. Kun toinen lista on valmis, valitse niistä vielä tärkeysjärjestyksessä puolet viimeiseen listaan. Tämä kolmas ja viimeinen lista on se, mikä kertoo, mistä tehtävistä sinun tulee aloittaa.
Puolituslista
Jos tuntuu, että kalenteri pullottaa täynnä ja aina kun siellä on tilaa, yrität tehdä kaikki listassa olevat asiat kerrallaan, se tulee harvemmin onnistumaan. Ensimmäinen tehtävä tässä tilanteessa on merkitä kalenteriin selvästi vapaapäivät! Muuten ne jäävät helposti pitämättä, varsinkin näin yrittäjällä. Vapaapäivinä voi tietenkin tehdä jotain kotitöitä, mutta mieluiten ne olisi hyvä rauhoittaa täysin.
Muille päiville ja ”vapaille hetkille” tehtävät on hyvä jakaa. Esimerkiksi yhtenä päivänä vain kotitöitä, toisena vain paperitöitä, kolmantena keskityt vain omaan hyvinvointiin. Älä laita itsellesi yhteen hetkeen liikaa vaatimuksia ja tehtäviä. Silloin saamattomuuden ja tehottomuuden tunne jyllää vahvasti, vaikka olisitkin saanut monta tehtävää tehtyä, muttet kaikkia. Ole siis armollinen itsellesi, ei meistä kukaan ole robotti!
Monesti kirjoitamme listaan aivan liian isoja tehtäviä. Hyvinä esimerkkeinä ”valokuvat albumeihin” tai joulusiivous. Tehtävä kuulostaa jo valmiiksi niin isolta, ettei siihen helposti tartu, kun tietää sen vievän aikaa. Tällöin se jääkin helposti roikkumaan ja käy silmiin joka kerta, kun muistilistaa lukee. Tavoitteet ja tehtävät onkin siis hyvä pilkkoa pienempiin osiin, jolloin asioita on helpompi toteuttaa ja tehtävään tarttuu herkemmin.
Tehtävän pilkkominen
Multitasking. Ärsyttävän tehokas sana. Todellisuudessa se tarkoittaa sitä, että sählää montaa asiaa kerralla, muttei oikein saa mitään valmiiksi, ainakaan tehokkaasti. Tähän sähläykseen olen oppinut äärimmäisen hyvän tavan! 15 minuutin säännön. Teen listan tehtävistä, jotka voin hoitaa 15 minuutissa, laitan ajastuksen päälle ja tartun tehtävään kerrallaan. Teen VAIN yhtä valitsemaani asiaa 15 minuuttia keskittyneesti, päättäväisesti ja tehokkaasti. Monesti tulee tehtyä tehtävä nopeasti ja aikaa jää jopa yli. Jos en saa tehtävää tehtyä aikamääreeseen mennessä, jatkan sitä vielä seuraavan 15 min tai sitten jätän kesken ja tartun siihen uudestaan sitten, kun aikaa on. Tämä on todistetusti tehokas tapa saada tehtyä asioita loppuun asti. Kello jollain tavalla hiukan painostaa tekemään tehokkaasti!
15 min sääntö
Tässäpä muutamia vinkkejä oman arjen helpottamiseen ja ajankäyttöön. Terve suorittaminen on hyväksi, mutta jos se menee liiallisuuksiin, siitä kärsii itse suorittaja, mutta myös suorittajan ympärillä olevat ihmiset. Vapaapäiviä ja vapaahetkiä kannattaa siis ehdottomasti varata! Se ei ole tehottomuutta vaan päinvastoin lisää tehokkuutta päiviin, kun työskentelet.
Tehokasta syksyä!