Töissä ja koulussa on paljon helpompaa pitää kiinni säännöllisestä ruokailusta. Ja mikä parasta, monessa työpaikassa ja koulussa on mahdollista astua valmiiseen ruokapöytään ja valita lautaselleen vielä hyvinkin terveellinen vaihtoehto.
Oikea ruokarytmi on kaiken a ja o. Muun muassa paino ja energiatasot pysyvät hallinnassa
Maria Tyyster
Toivon, että jokaisen päivään kuuluisi aamupala. Aina ensimmäisenä ateriana, silloin kun sinun aamusi on. Päivän tärkein ateria on kuitenkin ehdottomasti lounas. Sen on hyvä olla ravitseva, muttei liian raskas, jotta jaksaa sen jälkeen vielä työskennellä tai opiskella. Iltanapostelu ja ylensyönti on monesti ongelma, ja jotta sen saisi kuriin, kannattaa napata iltapäivällä jokin välipala. Kevyt, nopea ja energiapitoinen. Kaksi ”lämmintä” ruokaa päivässä, eli kaksi pääateriaa on ihanne! Sitten vielä tietysti iltapala.
Kyllä, laskit oikein! Viisi ateriaa päivässä ja aterioiden väli 2,5–4 tuntia. Siinäpä hyvä rytmi pitämään turha napostelu ja järkyttävä näläntunne poissa! Aineenvaihdunta toimii tasaisesti eikä verensokeri heittele eivätkä mielialat siinä samalla. Energiataso, unenlaatu ja mieliala paranee, eikä syksyn tuleva pimeys todennäköisesti ota yhtään niin paljon päähän.
Perinteinen lautasmalli, joka on erittäin toimiva ja normaalin, sekä ravitsevan ruokavalion perusta.
Maria Tyyster
Työajat ja arkiaskareet aiheuttavat monesti sen, ettei aikaa tunnu riittävän ruoanlaittoon. Helposti sortuu eväissä eineksiin ja valmisaterioihin. Onneksi nykyään niissäkin valinnanvaraa on paljon ja on mahdollista valita se terveellinen vaihtoehto.
Tietenkin lisäaineiden määrä on pakkauksissa huomattavasti suurempi, kuin puhtaista raaka-aineista tehdyissä ruoissa. Suosittelen siis katsomaan pakkauksen etiketistä, mitä ateria sisältää ja mistä se on kotoisin. Mitä kauempaa, sitä enemmän ruokaan on lisätty säilöntäaineita. Sana Luomu ei takaa puhtautta, jos ruoka on tuotu ulkomailta. Kaupoissa on nykyään useasti ”salaattibaari” tai palvelutiski täynnä kotiruokaa, joista saa valita itselleen sopivan aterian.
Arki voi olla helppoa ruoan suhteen, jos vain suunnittelee vähän etukäteen, tekee nopeita, mutta terveellisiä ratkaisuja ja oikeita valintoja.
Syksy, sadonkorjuun aika. Pellolta, metsästä ja suoraan omasta tai jonkun toisen pihasta. Sieltä voikin löytää vaikka mitä! Marjoja, hedelmiä ja juureksia on hyvä säilöä talven varalle. Paras vitamiinilisä talven kaamokseen on napata suuhunsa marjoja pakkasesta. Hedelmistä voi valmistaa vaikka ravitsevaa mehua tai hilloa! Puhdasta lähiruokaa, josta saa hyvin energiaa. Turhauttavaa on maksaa talvella maltaita ulkomaisista pakastemarjoista, jotka täytyy vielä keittää ennen syömistä. Jos ei itse jaksa tai ehdi kerätä, lähes aina löytyy ympäriltä ahkeria, jotka jaksavat. Pitää vain uskaltaa pyytää!
Loppuun vielä ajankohtainen avautuminen.
Nasan ilmakuvassa punaisella merkitty Etelä-Amerikan metsäpalojen määrä 22.8.2019 ja vieressä esitetty mittakaava verrattuna Suomeen.
Maria Tyyster
Juuri nyt roihuavat holtittomasti Amazonin metsäpalot Etelä-Amerikassa. Surullista ja jotenkin lopullista. Mitä voikaan ihmisen piittaamattomuus tehdä maailmalle. Ja nimenomaan koko maailmalle. Noiden maiden tehomaatalous on viety niin pitkälle, että huomaamatta tuhotaan meille kaikille elintärkeitä asioita. Ahneus. Se on kamalaa.
Suomen olot tuntuvat taas tuhat kertaa paremmilta ja terveemmiltä kaikin tavoin. Tuntuu kuitenkin hassulta, että Suomeenkin tuodaan ruokaa halvalla noin kaukaa, maista, joissa tuotetaan esimerkiksi lihaa, viljaa ja soijaa maapallon hyvinvoinnin kustannuksella. Vaikka meidän kulutuksemme heidän tuotannostaan onkin vain pieni pikkuruinen osa, on se mielestäni enemmänkin periaatekysymys. Tai pitäisi olla. Miksi syödä ruokaa, joka tuodaan noin kaukaa ja joka on tuotettu kyseenalaisin keinoin? Kun meidän maassamme, kauniissa, vehreässä, paljon viljelystilaa ja vettä omaavassa maassa, tuotetaan ruokaa laillisin keinoin, puhtaasti, eettisesti ja lähellä?
Miten voisikaan paremmin sopia, että ensi viikolla 4.9. juhlitaan ihka ensimmäistä Suomalaisen ruoan päivää! Haastan teidät kaikki katsomaan edes yhden päivän ajan, mitä kaupasta ostatte. Missä ruoka on tuotettu ja mitä se sisältää. Lähes kaikkia ruokatarvikkeita löytää kotimaisina. Juhlistakaa päivää kanssani syömällä suomalaista ruokaa! Suomi-ruoka rocks!
Suomalaisen ruoan päivä 4.9.2019.
Imre Klaasen