Ja on vielä joskus edelleen. Se suurin muutos, mikä on tapahtunut, on etten näe niitä asioita enää niin suurina ongelmina. Näen ne hetkellisinä tapahtumina, joista osaan selviytyä. Tämä onkin yksi avain elämänmuutokseen. Sen ymmärrys, ettei asioita voi muuttaa tai oppia hetkessä. Jotkin asiat tarvitsevat enemmän aikaa kuin toiset. Maailma ei myöskään kaadu yhdestä pienestä ”virheestä” tai repsahduksesta. Päinvastoin. Se ”virhe” voi joskus tuoda kauan kaivatun, ansaitun nautinnon ja mielihyvän, minkä avulla taas jaksaa jatkaa eteenpäin.
Minun matkani kohti hyvinvointia alkoi vuonna 2008, 20-vuotiaana. Olin ollut kolme vuotta aikaisemmin liian laiha ja nyt olin lievästi ylipainoinen. Eräs perheenjäsen sanoi minulle: ”Näytät ihan porsaalta, lopeta syöminen!”. Silloin löysin kuntosalin isoveljeni opastamana. Sitä ennen en ollut harrastanut liikuntaa juuri ollenkaan, satunnaista lenkkeilyä lukuun ottamatta. Pian ystäväni houkutteli minut kuntonyrkkeilyyn, ja se vei mennessään. Liikuin paljon, mutta syömiseni oli mitä sattuu. En ymmärtänyt kaloreista tai ravintoaineista hölkäsen pöläystä. Einekset, pikaruoka, herkuttelu, juhliminen, mutta myös nyrkkeily ja kuntosali kuuluivat vahvasti elämääni monta vuotta. Minusta tuli niin sanottu ”laihaläski”.
Nyrkkeilyn myötä alkoi aktiivinen urheiluni. Kuvassa myös ystäväni Kati, joka minut sinne alun perin houkutteli.
2013 menin armeijan palvelukseen ja alussa olinkin hyvässä kunnossa. Kuitenkin jossain vaiheessa syöminen ja sotkun munkit maistuivat enemmän kuin kulutin, ja kerrytinkin itselleni reilusti lisää painoa puolessa vuodessa. Sitten alkoi aliupseerikoulu, sairastuin pahasti, aloitin reserviupseerikoulun, mursin jalkani ja jouduin keskeyttämään armeijan. Se vei fyysisen sekä henkisen kuntoni täysin pohjalukemiin. Aloin hieman kiinnostua vitamiineista, mineraaleista ja ravintoaineista. Huomasin puutoksia syömisessäni, sekä sen vaikutukset kroppaan ja mieleen. Liikunnan harrastaminen oli haastavaa murtuneen jalan vuoksi noin vuoden, mutta innostuin uusista ryhmäliikunnoista ja kuntosalista vieläkin enemmän. Jälleen kerran isoveljeni vanavedessä.
Silti painin edelleen jojoilevan painon kanssa ja tasapainoa ei meinannut löytyä sitten millään. Tein töitä kolmessa eri työpaikassa, keikkailin, treenasin, olin milloin milläkin kuurilla ja söin mitä sattuu. Olin väsynyt, stressaantunut ja edelleen ”laihaläski”. 2014 heinäkuussa minut kruunattiin tangokuningattareksi ja alkoi vieläkin suurempi rumba ympäri maan. Ruokailut olivat naurettavia ja juhlittuakin tuli. Treeni oli todella satunnaista ja silloinkin päällä kova väsymys. Iho, kroppa ja mieli reagoivat taas voimakkaasti.
Uutena vuonna 2015 tein päätöksen lähteä personal trainerin valmennukseen. Sain tarkan ruokavalion, lisäravinnelistan, saliohjelmat ja harjoituskalenterin. Silloin se todellinen kärpänen puraisi. Ohjeilla sain painon nopeasti alas ja lihastakin kehittyi. Olin todella motivoitunut ja tein kaiken pilkulleen. Kunnes se kaikki alkoi käydä liian raskaaksi työn ja muun elämän ohella. Kaikki pyöri ruoan ja treenin ympärillä. Liika on liikaa. Motivaationi lopahti ja jojoilu alkoi taas.
2015 syksyllä astuin uudestaan armeijan palvelukseen, suoraan jatkamaan reserviupseerikoulua. Siellä kova fyysinen rasitus, oikeanlainen ruoka, optimaalinen lepo ja vähäinen vapaa-aika tekivät sen, että kuntoni nousi huippuunsa. Silloin aloin todella ymmärtää, miksi sillä, mitä syömme, on merkitystä. Kun kotiuduin tammikuussa 2016, aloin haaveilla opiskelusta hyvinvoinnin parissa. Halusin tietää enemmän ravinnosta ja liikunnasta. Halusin ymmärtää, miksi ”dieetit ja kuurit” eivät oikeasti toimineet pidemmän päälle ja mitä tarkoitti todellinen kestävä elämäntapamuutos.
Armeijassa säännöllinen ruokailu oli yksi tärkeimmistä asioista jaksamisessa.
Nyt, vuonna 2020, kun olen opiskellut ravintoa, liikuntaa ja psyykkistä hyvinvointia sekä työskennellyt monien asiakkaiden kanssa, alan pikkuhiljaa ymmärtää, mistä on oikeasti kyse. Jokaiselta asiakkaalta opin jotain uutta työstäni, ihmisistä ja itsestäni. Nyt osaan paremmin itse elää, kuten haluan opettaa. Elämän osa-alueiden tasapaino on avainsana. Joskus voi herkutella ja juhlia, mutta se täytyy osata lopettaa ajoissa. Elämä ei voi olla aina kevyttä yläpilveä. Tulee olla kiitollinen elämän pienistä, arkisista asioista ja osata nauttia niistä. Näin pääsee ylös myös niistä väistämättömistä aallonpohjista.
Asioiden suhteen ei kannata olla ehdoton. Jos kiellät itseltäsi jotain, se helposti kummittelee. Rentous ja armollisuus itseä kohtaan tosiasiat ja faktat mielessä pitäen vievät pitkälle. Kyllä. Minäkin käytän voita ja täysmaitoa, minäkin syön joskus makeaa ja herkkuja, minäkin juon joskus alkoholia, minullakin on joskus niitä päiviä, kun ei huvita liikkua. Mutta vihdoin, 12 vuoden jälkeen, olen alkanut löytää näihin asioihin sellaisen tasapainon, että painoni pysyy kurissa, mieleni tasapainossa ja kroppani hyvässä kunnossa. 2008 aloitin matkani toisen ihmisen rajun kommentin vuoksi, ulkoisen motivaation ohjaamana, tänään 2020 teen asioita itseni ja oman hyvinvointini vuoksi, sisäisen motivaation ohjaamana. Vierelläni on ollut mukana ihmisiä, ketkä ovat potkineet ja neuvoneet eteenpäin, ja joille olen ikuisesti kiitollinen.
Nyt on helppo hymyillä! Kuva: Inka Liimatainen.
Inka Liimatainen
Löydä elämällesi tasapaino, ympärillesi oikeat ihmiset, tee pieniä muutoksia vähitellen ja nauti. Hiljaa hyvä tulee.