Murehtiminen on ihmisen perusominaisuus. Joillain se on jokapäiväistä, joillain vähäisempää. Yhden parhaista elämänohjeista olen saanut isältäni. Hän sanoo aina: ”Pidä oma pöytä puhtaana”. Tämä ohje pätee mielestäni myös murehtimiseen.
Kun murehdit, mieti aivan ensimmäiseksi, pystytkö itse asiaan vaikuttamaan? Jos pystyt, tee asialle jotain mahdollisimman nopeasti. Juuri sen verran, mitä pystyt. Se riittää. Sen jälkeen asia ei enää ole sinun käsissäsi, joten liika murehtiminen ja pelkääminen vie sinulta energiaa ihan turhaan. On vain hyväksyttävä se, ettei pysty tekemään enempää ja se on ihan ok!
Me yhdessä olemme enemmän!
Kuitenkin, meidän kaikkien panosta tarvitaan tämän hetkisessä tilanteessa. Jokaisen tulee tehdä oma osansa. Se on kansalaisvelvollisuus itsensä ja muiden ihmisten vuoksi. Emme voi itsekkäästi vain ajatella, ettei käskyt ja suositukset, tai taloudelliset ongelmat nyt minua kosketa. Ei ehkä juuri minua, mutta lähimmäisiäni, sekä ympärillä olevia ihmisiä, joten siitä syystä pitää itsekin olla varuillaan.
Ei kukaan varmasti halua harteilleen sitä tuskaa, jos joku läheltä sairastuu tai menettää vaikka toimeentulonsa oman piittaamattomuuden vuoksi.
Monella meistä on nyt monta roolia. On tehtävä omat työnsä, hoidettava koti, mahdollisesti käytävä hoitamassa läheisten vanhusten asiointireissu, sekä hoidettava ja opetettava lapset kotona. Tuntuu, etteivät päivän tunnit riitä ja seinät tosiaan kaatuvat päälle, mihinkään ei voi oikein lähteä tai lapset eivät pääse kavereille kyläilemään.
Tai ehkä olet karanteenissa tai niitä vastaavissa olosuhteissa kotona. Vankina omassa kodissa. Vaikka tämä ei ole ikuista, se voi silti tuntua siltä, ettei tilanne lopu koskaan. Muistathan pitää itsestäsi nyt hyvää huolta?!
Pelko, murehtiminen, ärtyneisyys, tylsyys. Siinä esimerkkejä tunteista, jotka aiheuttavat helposti sen, että tulee syötyä mitä sattuu ja passivoiduttua sohvan nurkkaan. Kun antaa pikkusormen, se vie koko käden. Mitä enemmän syöt ja passivoidut, sitä huonommaksi olo yleensä vain menee ja sitä vaikeampaa on nousta ja piristyä.
Liiallinen sokeri, rasvainen ja suolainen ruoka väsyttävät ja aiheuttavat mielialanvaihteluita verensokeritasapainon heitellessä. Ja tietysti. Koko kroppa kärsii huonosta syömisestä ja liikkumattomuudesta! Ruoka voi olla hetkellinen turvapaikka tai mielihyvän lähde, mutta nyt kannattaa katsoa asiasta sitä isoa kuvaa. Miten haluat voida jatkossa ja miten haluat kohdella omaa itseäsi? Kohtele itseäsi kuten parasta ystävää!
Ethän syö lohduttaaksesi itseäsi?
Verkko pullistelee nyt kaiken maailman kotijumppa-ohjeita! Kannattaa ehdottomasti ottaa sieltä muutamat vinkit omaan arkeen. Kymmenen minuuttia päivässäkin on parempi, kuin ei mitään.
Jos vaikka teet kotona etätöitä tai opetat lapsia, muista itsekin ottaa välillä ”välitunti”. Helposti laitetaan lapset välitunnille, jotta he jaksavat keskittyä taas uudestaan tehtäviin. Sama pätee aikuisiin ihan yhtä lailla! Pieni kävely pihalla raittiissa ilmassa tai lyhyt ”taukojumppa” piristää kummasti.
Lapset kaipaavat liikuntaa ja onkin tärkeää, että heillekin sen pystyisi nyt järjestämään kotona. Ja mikä parempaa kuin se, että saisitte harrastettua liikuntaa yhdessä! Arki tarvitsee nyt uudet rutiinit. Miettikää ne yhdessä huolella, jotta kaikki voisivat mahdollisimman hyvin.
Voi olla, että maailmantilanne on saanut aikaa sen, että mietit asioista hiukan eri tavalla kuin ennen. Asiat, mitkä tuntuivat ennen tärkeiltä, eivät enää olekaan niin arvokkaita ja päinvastoin. Olisikin hyvä hetki miettiä itselle tärkeät asiat ja arvot nyt uudestaan. Kirjoittaa ne paperille sekä miettiä ja unelmoida, miten omasta elämästä saisi kaiken irti sitten, kun kaikki tämä on ohi.
Mutta toivoisin sydämestäni, että siellä tärkeiden asioiden listassa lukisi ainakin tämä: Minä itse. Se, että voit itse hyvin, heijastuu ympärillesi ja auttaa saamaan asiat raiteilleen.
Aivan!! Kuva: Kaisa Jaakkola
Pidä huolta sinusta ja läheisistäsi. Yhdessä ja erikseen me pärjäämme, kun jokainen tekee osansa ja tukee toinen toisiaan.