Ei olla päästy vielä edes kunnolla syksyyn, niin koko kesän vehreänä kasvaneeseen jamaikanpalmuun iski punkki. Sen vieressä vanha kastanjasutipuu alkoi myös pudottaa lehtiä ja vaikuttaa siltä, että jotain on siinäkin pielessä. Aloitin siis massiivisen viherkasvihuoltoprojektin, kiikuttelen kasveja suihkuun, torjun tuholaisia ja vilkuilen epäluuloisena lehtien alapinnoille. Raivostuttavaa! Lohdutukseksi hankin kummituspuuksikin kutsutun corokian, toivottavasti se säästyy hyökkäykseltä.
Syksyn mittaan olen myös kolunnut metsässä ja kerännyt materiaalia kukkasidontaan. Pudonneista oksista saa väännettyä jos jonkinlaista seppele- tai kimppupohjaa, kun viimeisetkin mustikanrippeet karisee pois, niin varvut ovat täydellistä leikkovihreää. Sammaltakin pitäisi kerätä istutuksia varten, ennenkuin lumi yllättää! Tätä kirjoittaessani on kolmetoista perjantaita jouluun, laskin aivan itse, kun kahviseurakseni kukkakaupan takahuoneessa ilmestyi valtava hopeinen peura. Uusi joulu tuleekin parahiksi, kun olemme selviytyneet jotenkuten edellisestä ja niistämisen yhteydessä nenästä on lakannut tulemasta askarteluhilettä.
Kun kasvihuonekausi loppuu, alkaa puutarhakirjojen ja -lehtien selailu, olen kirjaillut ylös hyviä lajikkeita, mietin kasvupaikkoja… Ensi kesänä kiinnostaisi kokeilla melonin kasvatusta kasvihuoneessa, ehkä viiniköynnöstäkin voisi ajatella. Luomukurkku oli kaikessa helppoudessaan erittäin hyvä, ei tarvinnut kikkailla pölytyksen kanssa ja satoa tuli reilusti läpi kesän. Sensijaan tomaattia voisin vähentää nykyisestä, kaksi hyvää lajiketta tuottaisi riittävän sadon. Tomaattia vähentämällä vapautuisi myös tilaa näille uusille kokeiluille. Chilit olivat herkimpiä tuholaisille, nämä muutamat hyökkäykset saatiin onneksi kuriin ja sato yllätti positiivisesti. Kasvihuoneessa vilisee jos jonkinmoisia hämähäkkejä, ovivahtina häärii peukalonpään kokoinen ristihämähäkki, joten luulisi niiden pitävän epätoivotut tuholaisvieraat loitolla.
Syyskuun lopussa ollaan, mutta chilit tuottavat satoa!
Kaisa Henttinen
Lavapuutarhassa pitää vaihdella taas kasvupaikkoja, jätän sieltä varmaankin avomaakurkun pois ja kehittelen jotain muuta tilalle. Samoin mansikoille pitää löytää uusi paikka, vaikkakin niitä tuli nyt hyvin alkukesästä, niin kasvusto alkaa olla liian tiivistä. Ulkona kasvanut halloweenkurpitsa teki jättimäisen kasvuston, joka ulottuu miltei koko lavapuutarhan halki, mutta lopulta hedelmiä tuli vain yksi ja kasvi kärsi koko loppukesän härmästä. Kurpitsa ei jostain syystä ole menestynyt, viime kesänä jäin vaille satoa vihreästä kesäkurpitsasta ja härmä oli silloinkin riesana.
Yhteenvetona olen tähän kasvukauteen todella tyytyväinen ja onnistuneen kesän jälkeen on energiaa suunnitella uutta tulevaa. Kun joka vuodenajasta kehittää jotain positiivista, niin on aina jotain mitä odottaa. Nyt olen nauttinut sienestämisestä ja ruskan väreistä, mutta toki odotan, että saisin naksauttaa laskettelusukset jalkaan. Laskukautta jatkuu pitkälle kevääseen, jolloin onkin jo hyvä aika alkaa esikasvattelemaan taimia ja siitä se sitten taas lähtee!
Syksy tekee tuloaan, ollaan saatu nauttia upeasta ruskasta tänä vuonna.
Kaisa Henttinen
Kasvukauden päättymisen ohella päättyy myös puutarhablogini täällä Alasatakunnan netissä, kiitos kuluneesta kesästä. Toivottavasti ruutujen siellä puolen on joku, joka kasvattaa nyt viherpeukaloa ja päästää sen ensi keväänä valloilleen!
Ps. Facebookista löytyy perustamani Kasvihuoneviljelijät -ryhmä, jossa harrastajat jakavat vinkkejä ja kokemuksia ympäri vuoden, saa liittyä seuraan!