Pieni irtiotto arkiympyröistä oli tässä kohtaa paikallaan, joten pakattiin tavarat pakettiautoon ja suunnistettiin kohti pohjoista. Loman tarkoitus oli olla tekemättä mitään ja siinä onnistuimme mielestäni ihan kiitettävästi, auton mittariin kertyi kolmisentuhatta kilometriä ja kotiin palasi kaksi huomattavasti piristyneempää tyyppiä. Tunturiterapiaa parhaimmillaan!
Reissasin pakettiautolla ympäri Lappia, mittariin kertyi kolmisentuhatta kilometriä.
Ennen lomaa mulla oli jonkin verran puuhaa, koska viiniköynnökset piti ehdottomasti saada istutettua kunnon kasvualustaan, ne oli sinnitelleet purkeissaan jo ihan riittävän kauan. Kauniita kesäpäiviä ei ole nyt ollut ihan hirmu montaa, mutta kuitenkin yhtenä niistä onnistuin suostuttelemaan pahaa aavistamattoman lankoni kaivamaan köynnökselle sopivan istutuskuopan kasvihuoneeseen. Mikäli haluaa ylläpitää perhesopua ja hyvää yhdessä tekemisen fiilistä, niin lapiohommat 35 asteen lämpötilassa muovikasvihuoneen suojissa ei ole paras mahdollinen tunnelman nostattaja.
Tein nyt joka tapauksessa sen päätöksen, että nakkasin Zilgan kasvariin sisälle siten, että se on istutettu suoraan maahan. Kasvualustana käytin havu- ja rodomultaa, joka passaa hyvin tälle happamassa kasvualustassa viihtyvälle lajikkeelle. Somerset Seedless löysi paikan lavankauluksesta, jossa minulla kasvoi aikaisemmin mansikoita. Harvensin kovalla kädellä mansikkaa, joten lavasta jäi yli puolet tyhjilleen. Istutin molemmat köynnökset melko syvälle, juuripaakun päälle multaa tuli melkein toistakymmentä senttiä. Tueksi laitettiin kepit ja lavankaulukseen pitää hankkia jonkinlainen ritilä, mihin köynnös voi napata paremmin kiinni. Talvisuojauksen kanssa pitää nyt olla tosi tarkkana, viiniköynnöksen juuriston päälle suositellaan levitettäväksi lehtiä ja ensimmäisinä talvina köynnöstä voisi suojata harsollakin. Syyslannoitus valmistelee köynnöstä talvilepoon. Ohjeita tuntuu olevan yhtä paljon, kuin viiniköynnöksen kasvattajia, joten olen saanut neuvoja vähän joka lähtöön. Koitan yhdistellä näistä kasvupaikkaan sopivimmat.
Kypsiä tomaatteja, nam! Nämä syödään suoraan kasvihuoneesta!
Satoa tulee tasaiseen tahtiin, kirsikkatomaatit on ihanan makuisia. Niitä puskasta suoraan suuhun napsiessa saa sen fiiliksen, että tästä syystä rakastan tätä juttua! Kohta pääsee keräämään ja kuivaamaan yrttejä myös, ne on suorastaan räjähtäneet kasvuun heinäkuun aikana.
Meidän perheessä ei tiettävästi kukaan (ainakaan uskaltanut myöntää) kokeillut paljon puhuttanutta vähähiilihydraattista ruokavaliota eli karppausta. Tämä siksi että kasvatamme jo vitsiksi muodostuneisiin "omiin tarpeisiin" perunaa. Hyvänä vuotena näillä potuilla ruokkisi oman väen lisäksi suvun, naapuruston, Tasavallan Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton vieraat..ja kenties siltikin jäisi vähän yli. Joka vuosi perunannoston aikaan tietysti päivitellään, että miten seuraavana vuonna tätä ja tätä lajiketta ei laiteta, välilevykö siellä selässä nitisee? Silti kevään korvalla Googlen hakusanamuistoista löytyy "ämpäriperunat" "siikli juhannuspöytään" ynnä muuta epäilyttävää ja siitä se perunavuosi taas lähtee. Lähestulkoon kaikki perunalajikkeita uhkaavat taudit ja muut selkkaukset on tietenkin vuosien saatossa käyty läpi ja tällä kertaa joku on pistellyt poskeensa perunoiden varret. Perheen jalokiven turvaksi on viritelty pelätin, joka toivottavasti pitää kutsumattomat vieraat loitolla. Ehkä perimä vaikuttaa siihen, että itselläkin chilinkasvatus lähti viime vuonna täysin lapasesta: Silmät kyyneleissä, suut liekeissä söimme jos jonkinlaista eksoottista pataruokaa. Kyllä tässä jo perunoita kaivataankin!
Auttaakohan tämä topakan sorttinen kaveri pitämään kutsumattomat vieraat loitolla?
Puutarhassa hääräilee toisinaan myös pikku apureita, kolmevuotias uhkaa päästää pystykorvani "takaisin luontoon" ja raa'an omenan kylkeen ilmaantuu kielloista huolimatta hampaanjäljet. Herne toisensa jälkeen häviää parempiin suihin, kysymyksiä riittää "Kerätäänkö käpyjä?" "Onko tämä apila?". Pikkuihminen vaatii päästä halaamaan puuta, jota traktori on töytäissyt. Niin tosissaan kuiskuttaa kaarnan rakoon "Hei puu, parane pian".
Kesä on jo pitkällä, kohta elokuussa. Reissailun takia en ole joutanut vielä ollenkaan kurkkaamaan mustikka- ja sienitilanteita. Hilla ei ollut vielä pohjoisessa kypsää, joten sitä en tällä kertaa päässyt poimimaan. Sadonkorjuutunnelmia luvassa seuraavassa blogissa. :)