Yhdessä lavankauluksessa kasvaa mansikkaa, tässä päivän saalis.
Kaisa Henttinen
Viime postauksessani sivusin kirva-asiaa, ja olisi pitänyt koputtaa puuta, sillä jo muutaman päivän kuluttua siitä yksi chileistäni joutui kirvahyökkäyksen kohteeksi. Suihkutin kasvin kauttaaltaan mäntysuopaliuoksella ja ihme kyllä, se tehosi kerrasta ja tämä yksi tulisimmista chililajikkeistani selvisi hengissä. Vaikka nyt lämpöisinä päivinä kasvihuoneen ovet ovat auki, niin sanottuja hyviä ötököitä kaipailisin sinne enemmän. Vaikka istutin keväällä sinne myös kukkia, niin nekään eivät ole toimineet tarpeeksi hyvänä houkuttimena. Tästä syystä olen varmuuden vuoksi ravistellut tomaatteja, jotta kukat varmasti pölyttyy. Chilin kukat huiskuttelen läpi vesivärisiveltimellä ja tulos on ollut todella hyvä. Kasvihuoneessani kasvavat kurkut ovat partenokarppisia, joten ne eivät vaadi erillistä pölytystä.
Pölytän chilit vesivärisiveltimellä.
Kaisa Henttinen
Kuten monella muullakin kuulemani mukaan, myös minulla kurkku on tuottanut tänä vuonna äärimmäisen hyvin satoa. Päivässä niitä on tullut yhdestä kolmeen ja taimia on kuitenkin vain kaksi. Kurkku ja tomaatti vaativat hieman erilaiset olosuhteet, joten moni kasvattaa niitä erillisissä huoneissa. Minulla nämä kasvavat sulassa sovussa samassa huoneessa ja ensisijaisesti pidän lämpötiloja silmällä tomaatin tarpeiden mukaan. Jos kurkkuun tulee karvas maku, se on seurausta liian vähäisestä kastelusta. Avomaankurkut laitoin melko myöhäisessä vaiheessa kylmyyden pelossa lavankaulukseen, joten niissä alkaa nyt vasta olla ensimmäiset kurkut.
Luomukurkkua joka päivä, en valita!
Kaisa Henttinen
Huomasin innostuneeni vähän liikaa tomaatin lannoituksen kanssa, tämän huomaa nopeasti siitä, kun tummanvihreät lehdet käpristyvät. Lehtien käpristyminen voi olla seurausta myös muustakin, lehden alapinnalle on syytä kurkistella kirvojen varalta.
Odotan kesältä ihan erityisesti vielä yhtä kasveihin liittyvää juttua, nimittäin matkustan kuluvan kesän aikana pohjoiseen. Sen lisäksi, että pääsen hieman tutustumaan hyötykasvien kasvatukseen kasvuvyöhykkeillä seitsemän ja kahdeksan, aion myös osallistua opastetulle kasvitunnistusretkelle Pallastunturin maisemissa. Tuntureista löytyy vuosisatojen ajan käytettyjä yrttejä ja hyötykasveja, joihin toivon mukaan pääsen tällä reissulla tutustumaan tarkemmin.
Vaikka ammattini on kasvien parissa, niin oikeastaan rentoudun myös parhaiten niiden ympäröimänä luonnossa. Vastikään uutisissa kerrottiin tutkimuksesta, jonka mukaan jo muutaman minuutin oleilu metsässä vaikuttaa positiivisesti mielialaan. Allekirjoitan täysin ainakin itseni kohdalla, viihdyn todella hyvin luonnossa. Ja vaikka osittain katsonkin maisemia kameran etsimen läpi, niin vaikutuksen todella huomaa.
Seuraavassa blogipostauksessani ollaan siis reissutunnelmissa, sitä odotellessa nautitaan metsästä ja sen antimista!