Todella tyylikästä: Petra Heikkilän maalaama muraali Iittalan hyvinvointikeskuksen seinässä.
Matti Laine
Naapurimme Laitila muuttui muutamassa päivässä urbaaniksi, kun suomalais-virolainen taiteilijaryhmä Rural Urban Art järjesti kaupungissa katutaidefestivaalin. Tarkoituksena oli viedä tapahtuma neitseelliseen ympäristöön. Harkitut teokset piristävät nyt kulkijan taivalta. Paikoitellen tyly harmaus on saanut aikamoisen piristysruiskeen, vaikka maalaukset tehtiinkin perinteisellä sutimenetelmällä.
Kun ei matka ole tuon pidempi, kannattaa mennä katsomaan. Tai kannattaisi. Kohteita on yksitoista ja toivon mukaan niistä tulee pikimmiten opaskartta kaupungin verkkosivuille. Ilman sitä teosten löytäminen on aikamoista hakuammuntaa – ainakin vieraspaikkakuntalaiselle.
Vanhan kaupan seinä Rural Urban Artin jäljiltä Laitilassa.
Matti Laine
Tekijät nimittivät töitään katutaiteeksi. Osa niistä on luettavissa muraaleiksi eli kotoisemmin seinämaalauksiksi. Määritelmän mukaan muraali maalataan pysyvään tilaan, yleensä suoraan rakennuksen seinään tai muuriin. Niiden historia on ties kuinka vanha. Myös kirkkojen sisämaalauksia pidetään vanhoina muraaleina.
Myöhempien aikojen muraaleita ovat muun muassa mainokset ja poliittiset kuvat maalattuina suoraan seinäpinnalle. Suomessa näitä jälkimmäisiä todennäköisesti vierastettaisiin. Oudolta tuntuisi katsella vaikka pääministerin viisimetristä naamataulua kerrostalon seinässä varustettuna tekstillä: Suomi nousuun.
Muraali ei ole graffiti, eikä suinkaan mikään töhryinen teelmys. Laitilassakin maalaukset tehtiin yhteistyössä kiinteistöjen omistajien kanssa. Sijoittelu oli harkittua. Pyrittiin siihen, ettei kenenkään ole pakko joka aamu ensimmäiseksi nähdä yhtä ja samaa seinämaalausta. Nimittäin jos ei sattuisi kuitenkaan kuvasta pitämään.
Euran ainoa muraali? Laitilantien alikulun maalaus on viime vuoden Ylläty ympäristössä -tapahtumasta. Maalauksen tekijä on Annaleena Soini. Kyllä tuohon tilaan sukeltaa paljon mieluummin…
Matti Laine
…kuin tähän, joka kaipaisi hieman ehostusta.
Matti Laine
Kuulemma teosten teko oli kaupungille edullista. Ei pitäisi valtuustossa syntyä keskustelua siitä, että tämäkin raha olisi voitu käyttää hyödyllisemmin siihen tai tuohon tai tähän tai tuonne. Näinhän näissä kulttuurin hankinnoissa saattaa joskus harvoin käydä.
Muraaleista on tullut jonkin verran myös muoti-ilmiö. Ja mikä siinä. Tylsän harmaata rappausseinää meillä kyllä riittää. Jospa muraalit kannustaisivat pitämään muutenkin ympäristöstä parempaa huolta. Toiminnan tietty tyylikkyys on kuitenkin syytä säilyttää, eikä nyt ihan jokaista sähkökaappia kannata mennä sutimaan.
Kirkkotaide on tehty kestämään satoja vuosia. Nämä uudemmat muraalit ovat enemmän katutaidetta, johon sopivat vanhan iskelmärenkutuksen sanat.
Tuhannen neliön suuruinen siltapilariin maalattu katutaideteos Bilbaossa kannustaa ihmisiä vuoropuheluun.
Matti Laine
”Ulkoseiniin tehdyt maalaukset häviävät aina ajan myötä ja usein kuulee kysyttävän harmittaako taiteilijoita töidensä lyhyt elinikä? Vuosien aikana olen toteuttanut satoja teoksia luvallisille maalauspinnoille, joista yhtäkään ei ole enää jäljellä.” Näin toteaa verkkosivuillaan turkulainen katutaiteilija Jukka Hakanen.