Alakouluaikanani sukset olivat läpeensä oikeaa suomalaista puuta, pari viikkoa sitten ostamani sivakat lähes kokonaan hiiliatomeja. Mitä tuosta koivuun kovasti mieltynyt presidentin rouvakin sanoisi.
En ihan tarkkaan muista, minkä ikäisenä sain ensimmäiset sukseni. Se toki palaa mieleen, että ne olivat kotikylän myllärin tekemät. Hän oli oman toimen ohella myös alueen suksimestari, jonka mukaan hiihtimet oli nimetty ristimäkeläisiksi. Ne olivat niin hienot, ettei uni meinannut illalla tulla silmään.
Tapio Iso-Tryykäri
Raakapuu ei sanottavasti luistanut ja suksen pohjat piti tervata. Sekään ei estänyt tietynlaisen nuoskalumen tarttumista. Niinpä alla oli pahimmillaan viiden sentin lumipaakut ja tallukkaillakin olisi hiihtänyt rivakammin. Fluorivoiteista ei nähty edes unta. Liukkautta lisättiin hankaamalla pohjaan kynttilää. Sinänsä se ei ollut hassumpi juttu. Parafiiniin nykyinenkin suksivoitelu perustuu.
Koivusuksi kesti melkein mitä vaan, mutta oli sillä hankalia ominaisuuksia. Kiparrettu kärki tuppasi oikenemaan ja suksi tökki pahasti muhkuraisilla laduilla. Suksenkärkiä taivutettiin pitämällä niitä kiehuvassa vedessä ja vääntämällä sen jälkeen mutkalle vaikka saunan lauteiden raoissa. Joskus syntyi pientä kilpailua ja joku onneton väänsi suksensa poikki.
Sidetyypeissä kilpaili kolme koulukuntaa: yyt, rotanloukut ja voitot. Poikaporukoissa kiisteltiin paremmuudesta. Y-sidettä kehuttiin, voitot väänsivät kopottuneen mononpohjan poikki. Nykyisten suksisiteiden tyyppinimet ovat SSS, NNN ja Prolink. Voi miten tylsiä.
Luova tuho kohtasi suksimaailmaa kansakouluaikoinani. Aika ajoi ristimäkeläisten ohi, kun koulun seinustalle ilmestyivät sälesukset. Pikkupirteissä kaivettiin kuvetta, kun nassikoiden piti saada järviset tai lampiset. Siis kuka nyt joillakin koivusuksilla enää hiihti. Ei kukaan.
Kouluajat olivat jo takana, kun joku kehveli keksi tuoda markkinoille lasikuitusukset. Thomas Magnusson liiteli lasikuiduilla karkuun puusuksilla tahkonneelta Mietaalta Falunin MM-hiihdoissa 1974. Tietysti ruotsalainen, kiroilivat suomalaiset penkkiurheilijat.
Kaiken uuden ohella on sentään yksi vanhakin konsti otettu käyttöön. Esihistoriallisina aikoina esi-isämme kiinnittivät toisen suksen pohjaan eläimen nahkaa. Karva antoi kalhuun kummasti pitoa ja lylylle vauhtia. Muutama vuosi sitten markkinoille tulleet karvapohjasukset ovat ihan selvästi kalhujen perillisiä. Mullistava keksintö, kirjoitti sanomalehti. Niinköhän oli historia kirjoittajalta unohtunut?
Suuri paradoksi on, että välineiden parantuessa lumiolot ovat näillä seuduin muuttuneet huonommiksi. Ennen oli lunta, pakkasta ja piiiitkä talvi. Euran hiukan epätasaiselle pururadalle saatiin loistavat baanat. Ja valot, sanoisivat tekstarien laatijat. Nykyään saa nipinnapin fluorit pohjiin ennen kuin leskenlehti kukkii. Ilmastonmuutos näyttää vievän loputkin hiihtomahdollisuudet. Tosin niiden menetys lienee ongelmista pienimpiä.
Hiihtäjätonttu toivottaa Hyvää Joulua!
Jos ette kerro kenellekään, voin paljastaa hiihtäneeni tänä ”talvena” putkessa. Muutama tuttuni on kyllä sanonut, ettei se mitään hiihtoa ole. Ei ole maisemia, ei luonnon tunnelmaa. No ei ole, se myönnettäköön. Maisemien sijaan voi miettiä kaikenlaisia asioita, kuten vaikka blogin kirjoittamista. Ja putkessa on yksi ylivertainen puoli. Hiihtolenkillä on mahdotonta eksyä.