Julkisen sanan neuvostolla (JSN) oli hiljattain kampanja vastuullisen journalismin puolesta. Näin haluttiin muistuttaa vastuullisen journalismin eroista muuhun viestintään nähden ja Journalistin ohjeiden olevan pohjimmiltaan olemassa yleisön oikeuksien takaamiseksi. Vastuullinen journalismi ei suinkaan tarkoita täydellisyyttä, vaan mahdollisten virheiden sattuessa niistä kerrotaan ja ne korjataan. Ihminenkin voi erehtyä, mutta yleensä luottamuksen säilyttää se, joka rehellisesti korjaa mokansa.
Kampanja on ollut tärkeä muistutus luotettavan uutisoinnin tärkeydestä. Demokraattisen yhteiskunnan toimivuuden takaa ainoastaan vastuullisesti toimiva ja poliittisista päättäjistä riippumaton lehdistö. Kampanjan myötä Julkisen sanan neuvoston sääntelyn piiriin kuuluvissa medioissa on voinut nähdä “vastuullista journalismia”-merkin, kuten tämän Alasatakunnankin sivun ylälaidassa. On tärkeää tunnistaa lähteet, joiden tietoon voi luottaa, ja tämä onkin nyt pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi.
Vaikka maailmassa tuntuu välillä tapahtuvan mitä kauheimpia julmuuksia ja uskomattomimpia sattumuksia, kannattaa etenkin provosoivimpien otsikoiden ja yksipuolisempien juttujen kohdalla harkita hetki ennen peukun näyttämistä tai jakoon laittoa.
Huolestuttavan usein näkee ihmisten jakaneen somessa juttuja, joiden lähteet vaikuttavat melko kyseenalaisilta tai hehkuttavan tuotteita, joiden lupaukset näyttävät aivan liian hyviltä ollakseen totta. Ja kun joku tuttu näkyy jakaneen tietoa, laitetaan se eteenpäin sen enempää luotettavuutta miettimättä. Tähän tuntuvat sortuvan myös niin korkeakoulutetut kuin muutenkin itseään sivistyneenä pitävät. Kun uutinen on tarpeeksi herkullinen, tulemme sokeaksi kaikille epäilyttäville yksityiskohdille ja kritiikki kaikkoaa.
Vaikka maailmassa tuntuu välillä tapahtuvan mitä kauheimpia julmuuksia ja uskomattomimpia sattumuksia, kannattaa etenkin provosoivimpien otsikoiden ja yksipuolisempien juttujen kohdalla harkita hetki ennen peukun näyttämistä tai jakoon laittoa. Lähdekriittisyys ei tarkoita kaiken mahdollisen kirjoitetun tai puhutun epäilemistä valheeksi, vaan pientä pohtimista tiedon taustasta ja tarkoituksesta. Ketä on tekijä tai minkälaisia tahoja taustalla vaikuttaa? Onko lähteitä mainittu? Harkinnasta tuskin ainakaan harmia aiheutuu.
Vaikka suurin vastuu luonnollisesti on toimittajilla, aidosti vastuullinen journalismi rakentuu vuorovaikutuksessa. Me lukijat voimme tukea luotettavia medioita, tarkistaa aineiston faktat ennen sen levittämistä eteenpäin ja arvioida kriittisesti keinoja joilla meihin pyritään vaikuttamaan. Vastuullinen journalismi on kaikkien etu.