Moni euralaiskoululainen kulkee koulumatkaansa metsäisillä teillä, joilla susiakin on havaittu, mutta kaikille halukkaille ei ole riittänyt petovaarakuljetuksia.
Juha Kaita-aho / arkisto
Eura | Selvimmin asian takana vaalikonevastausten perusteella seisovat kristillisdemokraatit. Heidän ehdokkaistaan yksikään ei ole asiasta edes osittain eri mieltä. Perussuomalaisten ja vasemmistoliiton ehdokkaista suurin osa on täysin samaa mieltä, mutta puolueista löytyy osittain eri mieltäkin olevia.
Keskustan, kokoomuksen ja SDP:n ehdokkaista suurin osa on osittain samaa mieltä, mutta osa myös täysin samaa tai osittain eri mieltä. Keskusta on ainoa puolue, jossa mielipiteitä löytyy aivan laidasta laitaan: sen riveistä löytyy vaalikoneen ainoa ehdokas, joka on täysin eri mieltä. Vihreiden ainoa vaalikoneeseen vastannut ehdokas on osittain eri mieltä.
Petovaarakuljetukset eli tuttavallisemmin susikyydit ovat nousseet Eurassa vaaliteemaksi, kun niiden perusteista on väännetty viime aikoina sekä sivistyslautakunnassa että julkisuudessa.
Sivistyslautakunta päätti toukokuussa 2024 tiukentaa susikyytien kriteerejä muun muassa siten, että susien toistuva havaitseminen alueella ei enää riitä perusteeksi petovaarakuljetukselle. Muita tiukennuksia olivat esimerkiksi, ettei kyytejä enää voida myöntää lainkaan valaistuille tieosuuksille ja että kyydit myönnetään korkeintaan kuukaudeksi kerrallaan.
Kun kriteerit tulivat voimaan vuodenvaihteessa 2025, huolestuneet Honkilahden koululaisten vanhemmat nostivat asian julkisuuteen ja vetosivat lautakuntaan. Sivistyslautakunta kokoontuikin tammikuussa ylimääräiseen iltakouluun ja käsitteli aihetta uudelleen helmikuun kokouksessaan.
Kokouksessa vastakkain oli kolme erilaista esitystä: viranhaltijan esitys olisi hankaloittanut olemassa olevilta kuljetusreiteiltä poikkeamista ja korvannut rahallisesti kyytejä, jotka eivät enää onnistu. Toinen esitys olisi höllentänyt kyytiperusteita ja kolmas pitänyt ennallaan.
Hyväksytyksi tuli kolmas esitys, eli lautakunta ei muuttanut kriteerejä muuksi syyskuussa hyväksytyistä äänestysten jälkeen.
Keskustelu susikyydeistä on sittemmin jatkunut ja vaalien lähestyessä kiihtynyt.
Mirka Sarin (ps.)
"Täysin samaa mieltä. Alueella on havaittu susien aktiivista liikkumista, mikä lisää vaaraa erityisesti koulujen ja päiväkotien läheisyydessä. Tämä asettaa vanhemmat ja koulujen henkilökunnan huoleen lasten turvallisuuden suhteen, ja tällöin on perusteltua, että oppilaille tarjotaan petovaarakuljetus, jotta heidän kulkemisensa kouluun voidaan taata turvallisesti."
Jani Lehtilä (kok.)
"Osittain samaa mieltä. Erittäin haasteellinen aihe. Petovaarakuljetukset kuuluvat oppilaille joiden kodin–pysäkin välillä on vahvistettu susihavainto petoyhdyshenkilön vahvistamana. Kunnan ei kuitenkaan täytyisi tätä kustantaa yksin vaan valtion tulisi osallistua tähän muun muassa kannanhoidon hyväksymisellä ja kustannusten korvaamisella. Susikantaa tulisi harventaa ja luoda varsinainen peloite liian lähelle asutusta tuleville yksilöille tai laumalle.
Päivi Rekola (kesk.)
"Osittain samaa mieltä. Vaikka sudet eivät yleensä ole vaarallisia ihmisille, on oppilaiden turvallisuus koulumatkoilla varmistettava. Susikuljeltusten tarjoaminen oppilaille, joiden koulumatkojen varrella ja/tai asuinalueella on tehty susihavaintoja, on mielestäni perusteltua. Susipolitiikkaa ei pystytä hoitamaan kuntatasolla, mutta niin kauan kuin ainoa mahdollisuus välttää ihmisarkuuden menettäneiden yksilöiden kohtaamista, on tarjota lapsille kuljetus, on se mielstäni perusteltua.
Seppo Varjonen (vas.)
"Osittain eri mieltä. Susia liikkuu kunnan alueella aktiivisesti. Pelkkä liikkuminen alueella ei riitä perusteeksi. Jos susi liikkuu pihapiireissä eikä osoita ihmispelkoa, pitää kunnan tarjota petovaarakuljetusta tai saattoavustusta vanhemmille.
Hannele Henriksson (sd.)
"Osittain eri mieltä. Susia liikkuu paljon ympäri pitäjää, myös Euran keskustan tuntumassa. Petovaarakuljetuksia tarvitaan silloin, kun susi liikkuu säännöllisesti pihapiirissä tai susi käyttäytyy uhkaavasti. Petovaarakuljetukseen tarvittaisiin avustusta valtiolta, jolloin kuljetuksia voitaisiin järjestää laajemmin.
Jutusta on korjattu 9.4.2025 klo 12.22 sivistyslautakunnan päätöksen ajankohta syyskuusta toukokuuhun.