Elina Ravantti (vas.) ja Päivi Vahtera esittelivät tulevien vaalien värimaailmaa Euran kunnanvirastolla. Äänestyspaikoilla kunta- ja aluevaalien äänestyslippuja ei tiputeta samaan uurnaan.
Juha Kaita-aho
Eura, Säkylä | Euran keskusvaalilautakunnan sihteeri Päivi Vahtera esittelee kunnanvirastolle saapuneita valkoisia ja violetteja äänestyslippuja.
– Kuntavaaleissa äänestetään perinteisillä valkoisilla äänestyslipuilla ja aluevaaleissa violetin värisillä, Vahtera kertoo.
Kun äänestäjä saapuu äänestyspaikalle henkilöllisyystodistus mukanaan, hän päättää, äänestääkö molemmissa vai vain toisissa vaaleissa.
– Korostimme juuri ennakkoäänestyksen kenraaliharjoituksessa vaalitoimitsijoille, että varmuuden vuoksi molempia lappuja ei anneta mukaan äänestyskoppiin, vaan äänestäjältä kysytään, missä vaaleissa hän haluaa äänestää, Säkylän keskusvaalilautakunnan sihteeri Satu Minkkinen sanoo.
Kuntavaaleissa ja aluevaaleissa voi myös halutessaan äänestää eri aikaan.
– Suurin osa ihmisistä todennäköisesti kuitenkin haluaa hoitaa asian pois päiväjärjestyksestä kerralla, Vahtera sanoo.
Äänestyskopin seinällä on kuntavaaliehdokkaiden luettelo valkoisella paperilla ja pidempi aluevaaliehdokkaiden luettelo violetilla paperilla.
– Kuntavaalien ja aluevaalien ehdokkaiden numerot ovat hyvin erilaiset, mikä varmaankin myös ehkäisee sekaannuksia, Minkkinen sanoo.
Kun äänestyslippuihin on kirjoitettu omien ehdokkaiden numerot, viedään liput leimattaviksi ja uurniin tiputettaviksi. Aluevaalien äänestyslipuille on Eurassa varsinaisena vaalipäivänä varattu violetti pahviuurna, Säkylässä vio-
letit uurnat ovat käytössä myös ennakkoäänestyksessä.
Ennakkoäänestyksessä allekirjoitetaan perinteisesti myös lähetekirje, joka sujautetaan äänestyslipun kanssa lähetekuoreen ennen uurnaan tiputtamista. Jos äänestää molemmissa vaaleissa, tehdään nämäkin vaiheet kahdesti.
– Lähetekuorissa on kurkistus-
ikkunat, joista vaalivirkailija voi vielä tarkistaa, että liput menevät oikeisiin uurniin, Vahtera kertoo.
Vaikka vaalit on eroteltu toisistaan värien avulla, voi sekaannuksia silti tulla ja äänestyksessä kestää pidempään kuin normaalisti. Keskusvaalilautakuntien sihteerit toivovatkin malttia sekä äänestäjiltä että vaalivirkailijoilta.
– Äänestys tehdään aina yhden äänestäjän kohdalla rauhallisesti loppuun saakka, vaikka äänestyspaikalle kertyisi jonoa, Vahtera ohjeistaa.
Jos äänestäjä esimerkiksi vahingossa kirjoittaa väärän numeron väärään lippuun, kehottaa Vahtera palaamaan tällöin vaalivirkailijan luo ja aloittamaan alusta.
– Virheelliset laput revitään ja mitätöidään, ja äänestäjä saa uudet liput.
Vahtera muistuttaa, että virheitä ei kannata hävetä ja vaalivirkailijat ovat paikalla auttamassa äänestäjiä.
– Kaikilla ennakkoäänestyspaikoilla on enemmän henkilökuntaa kuin normaaleissa vaaleissa, joten sieltä saa apua äänestämiseen.
Mitään yliviivauksia äänestyslipukkeisiin ei kannata tehdä, sillä se voi johtaa äänen hylkäämiseen.
– Äänestyslipussa ei tulisi olla ehdokkaan numeron lisäksi mitään ylimääräisiä suttuja, Vahtera terottaa.
Kaksien vaalien järjestäminen samaan aikaan vaatii uuden opettelua ja tavallistakin isompaa tarkkaavaisuutta myös vaalivirkailijoilta.
– Asioita pitää tarkistaa ja varmistella, että kaikki menee sääntöjen mukaan, Vahtera sanoo.
– Jännää tulee olemaan. Vaalivirkailijat saavat olla tarkkoina esimerkiksi, kun ääniä tallennetaan äänioikeusjärjestelmiin, Minkkinen puolestaan toteaa.
Ennakkoäänet julkaistaan vaalihuoneistojen sulkeuduttua kello 20.
Varsinaisen vaalipäivän äänten laskeminen tullee kestämään kaksien vaalien vuoksi tavallista pidempään. Vahteran mukaan ääniä lasketaan ripeästi mutta tarkasti.
– Ministeriön ohje on, että rinnakkain voi laskea molempien vaalien ääniä, mutta ensin ilmoitetaan aluevaalien äänet. Henkilökohtaisesti aion suosittaa Eurassa, että ensin lasketaan aluevaalien liput.