Retken päätöskohde oli Tuiskulan vanha koulu eli Pelimanninmäki, jonka rakennukset kiinnostivat oppilaita.
Juha Jalava
Säkylä, Köyliö | Köyliö-seuran jo perinteeksi muodostunut retki yhdisti tällä kertaa Kepolan kolmosluokan ja Lallin koulun kolmos-nelosen oppilaat. Koululaiset kuuntelivat tarkkaavaisesti bussimatkalla Yttilän, Kankaanpään, Kakkurin ja Vuorenmaan kautta Huhdinkylän vanhalle Kepolan koululle. Pajulan entisen koulun maisemissa opet Juha Jalava ja Lauri Savolainen otettiin mukaan ”viimeinen pari uunista ulos”-leikkiin, jotta saatiin pariton luku osallistujia – sehän oli hauskaa. Tuiskulan kesäteatterin katsomossa oltiin ulkona syömässä.
Aurinkoinen keli helli ja suosi retkeä, jonka päätöskohde oli Tuiskulan vanha koulu eli Pelimanninmäki. Antti Tuomennon sirkusuran esiintymisvermeet kiinnostivat oppilaita. Pihan rakennukset hämmästyttivät ja herättivät uteliaisuuden. Ne todettiin kantaaottaviksi taideteoksiksi.
Opintomatkan ideoivat, valmistelivat ja aikatauluttivat Köyliö-seuran hallituksen jäsen Mirkka Thessler sekä Kepolan koulun rehtori Hanneli Mäkelä. Bussiemäntänä toimi Anne Reunanen ja avustajana matkalla oli kouluavustaja Virpi Vähätalo.
Pajulan koulun pihalla pelattiin Viimeinen pari uunista ulos -peliä.
Juha Jalava
Retki Köyliön kouluille toi mietintään tilojen nykyisen käytön. Yrityksenä, ateljeena, asuntona tai ihan koulukäytössä niin kuin Kepolan koulu ja Lallin koulu rakennuksista huolehditaan ja niitä voidaan käyttää yli sata vuotta! Pohdittiin myös, millä koululle kuljettiin ja mitä koulupäivän aikana syötiin. Köyliön Valokuvat -arkistosta löytyi kouluaiheestakin mukavia jutunaiheita.
Tehtäväpähkinät jäivät vanhemmille tarkastettaviksi. Ja muisteloita herätellen vastattavaksi myös kysymys, missä kävit koulun?
Vanhojen koulurakennusten nykyinen käyttö herätti keskustelua retkellä.
Juha Jalava
Koulurakennusten puuhaaminen lähti alkuun 1800-luvun viimeisinä vuosikymmeninä. Yttilässä kauppias Winnari oli aktiivinen koulun rakentamisen edistäjä ja kartano tuli tukemaan rakennusmateriaalien muodossa niin kuin myöhemmin muissakin kylissä. Vanha Kepolan koulu ja Vinnarin kylän koulu aloittivat yksityisinä kouluina. Tuiskulan koulun on rakennuttanut samalla tontilla toimineen kiertokoulun opettaja Aalto. Vuosisatojen vaihteessa kansakoululaitoksen vakiintuessa koulutoiminta kunnallistettiin. Alakouluja rakennettiin muun muassa Tuohiniemeen, Pajulaan ja Voitoisiin. Myös Kankaanpäässä opettaja Elma Tuomola on saanut siirtyä Yskin pirtistä kiertokoulun pidosta Kankaanpään pikkukouluun 1920-luvulla. Oppilasmäärän kasvu ja sodan jälkeen siirtolaistenkin saapuminen lisäsivät tilatarvetta, tällöin Kakkurissakin vankilan tienoille rakennettiin alakoulu. Vuorenmaalla 1902 valmistuneen koulun tulipalo vuonna 1967 aktivoi uuden koulun rakentamiseen. Tämä otettiin käyttöön syksystä 1969. Vielä lapsia riitti koulutielle.
Teksti: Anne Reunanen