Tuoreessa valtioneuvoston puolustusselonteossa Suomen turvallisuudelle kohdistuva uhka on määritelty laaja-alaiseksi vaikuttamiseksi. Laaja-alaisen vaikuttamiseen sisältyy poliittinen, diplomaattinen, taloudellinen, informaatio- ja kybervaikuttaminen sekä sotilaallisen voiman käyttö peitetysti, mutta myös avoin sotilaallinen voimankäyttö. Sotilaskohteiden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta kriittisien kohteiden lisäksi laaja-alaisella vaikuttamisella voidaan pyrkiä vaikuttamaan suoraan yksittäiseen kansalaiseen vaikkapa häiriöillä veden tai sähkönjakelussa, rahaliikenteessä, dataverkoissa tai polttoaineen saatavuudessa. Vaikuttamista voi olla vaikea tunnistaa, ja siinä hyödynnetään yhteiskunnan haavoittuvuuksia jo normaalioloissa. Tavoitteena on puolustuskyvyn horjuttaminen esimerkiksi yrittämällä aiheuttaa epävarmuutta väestön keskuudessa ja heikentämään maanpuolustustahtoa ja poliittisen johdon toimintakykyä.
Paikallispuolustus ja yhteiskunnan varautuminen ovat keinoja ennaltaehkäistä ja torjua laaja-alaista vaikuttamista. Koska laaja-alaisen vaikuttamisen kohteet sijaitsevat koko yhteiskunnassa ja uusia vaikuttamiskeinoja voi syntyä koko ajan, haastaa uhkaan vastaaminen sotilaiden, viranomaisten ja kuntien lisäksi kaikki maanpuolustustahtoiset kansalaiset. Myös paikallispuolustuksen kehittämiseen haetaan halukkaita toimijoita reserviläisten ja viranomaisten lisäksi. Mielikuvitusta saa nyt käyttää – haastakaa henkilökuntamme ideoillanne ja esityksillänne! Näin saamme rakennettua parhaimman paikallispuolustuksen alueellemme.
Koronarokotukset etenevät hyvin varuskunnissa. Toivottavasti seuraavaan kolumniini mennessä päästään kertomaan, kuinka Porin prikaatissa ollaan voitu poistaa rajoituksia varusmiesten tapaamisessa, vierailuista varuskunnassa ja vaikkapa liikuntatilojen käytössä.